Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning och reda i skolan

Det är med stor ilska, och medkänsla för de drabbade flickorna som utsatts för sexualbrott och deras föräldrar, som jag lyssnat till en hel veckas avslöjanden och brister i hanteringen.

Annons

Elever och föräldrar har nämligen rätt till en trygg och lärande skola. En skolutredning slår fast att det inte beror på plånbok, nedslitna lokaler eller social bakgrund för att lyckas i skolan, utan lärarkompetens och engagerade rektorer, skolchefer och politiker.

Vid en elevriksdag i Hudiksvall, som jag bevistade i samband med mitt engagemang som bokläsande morfar i en skolklass, framfördes från eleverna att man ville ha en stark och engagerad rektor. De ville ha ordning och reda i klassrummen, lära sig skriva, läsa och räkna, och att inte behöva vara rädd för att gå till skolan. Besök av engagerade föräldrar och politiker stod också högt på önskelistan.

Hudiksvall har under många år, jämfört med övriga Sverige, haft en mycket låg kunskapsplacering. 2009 var det till exempel 224 kommuner av 290 som lyckats bättre än Hudiksvall.

Interpellationsfrågor har ställts i Hudiksvalls kommunfullmäktige angående elevhälsan i Hudiksvalls skolor. Där har ansvariga skolpolitiker svarat att allt är bra. Kompetensförmågan och trovärdigheten hos de som har haft ansvaret för skolan i Hudiksvall borde ju ifrågasättas efter alla tillkortakommanden som framkommit i media.

Misslyckanden och visad oförmåga av denna kaliber, och under så lång tid, borde ju i normala fall utmynna i ett ansvarsutkrävande och faktiskt krav på avgång.

Man förstår ju nu mer och mer varför så många elever och föräldrar i Hudiksvall känner oro över sina barns framtida möjligheter, och att friskolorna börjar bli överfulla.

Sven-Olov Westin

Trogsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons