Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna F 15 för civilförsvaret

Svar till Olov Östlund (10/5).

Annons

Det är staten som ska betala Söderhamns kommuns alla kostnader för flygplatsen i Söderhamn.

Det politiskt styrda tilltaget att lägga ned den militära flygflottiljen F15 i Söderhamn, under -90 talet, och flytta verksamheten till Storstockholms norra förort Uppsala var då liksom nu helt i linje med riksdagsbeslutet att avfolka Norrland och centralisera statliga arbetstillfällen till vår huvudstad, eller dess grannskap, utan hänsyn till vilken skada de tillfogar, i detta fall Söderhamns kommun.

Manipulering på högsta nivå när försvarsministern uppviglade Söderhamns F15 mot Ängelholms flygflottilj under tiden som man planerade för att flytta de 400 arbetstillfällen till Uppsala.

Söderhamn förlorade indirekt 1 500 arbetstillfällen.

Osakliga och osanna uppgifter har sedan dess offentliggjorts i pressen. Exempelvis att flottiljen i Uppsala ändå skulle läggas ned 2009. Som någon sorts plåster på såren, eller vad? Bland annat på grund av att luftrummet i närheten av Arlanda var alltför upptaget av det civila flyget. Andra uppgifter var den höga koncentrationen av det luftförorenande flygbränslet fotogen.

Uppsalas olämplighet som flygflottilj var givetvis redan då vid nedläggningen av F15 känd av våra politiker.

Nya beslut har tagits av försvaret och vår riksdag så verksamheten i den nedflyttade flottiljen från Söderhamn till Uppsala fortsätter oförminskat dags dato.

Försvaret sparade således inga pengar genom nedläggning av F15 i Söderhamn vilket var svepskälet för nedläggningen därför bör staten betala Söderhamns kommuns alla kostnader.

Landet behöver ett civilförsvar uppbyggt med statliga skattemedel med fasta bemannade anläggningar och mångdubbla resurser som ersättning för de ideella föreningar som nu med ihop tiggda pengar och ideella krafter upprätthåller sjöräddningen, fjällräddningen och skogsbrandbevakningen. Och var finns resurserna vid en naturkatastrof, terrorhandling eller pandemier. Vi har ännu Estoniakatastrofen i våra minnen, det var bara ytbärgarna från F15 i Söderhamn som med sina helikoptrar kunde rädda några ur havet, i övrigt var landet resurslöst och politiker bara ojade sig.

Bygg därför ut gamla F 15 till civilförsvarsanläggning som ett centrum för länet med förgreningar till alla kommuners lokala lösningar att skydda civilbefolkningen. Och staten är givetvis ansvarig både ekonomiskt och organisatoriskt.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons