Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen oenighet ingen svaghet

Den borgerliga alliansen och Miljöpartiet har problem med sin samverkan. Just nu har de tillsammans majoritet i Hudiksvalls kommun med överenskommelser i ett antal punkter som grund.

Annons

Det kan vara svårt att hålla fast vid dem i längden eftersom det kräver att var och en av de 26 folkvalda ibland måste ge avkall på sin egen uppfattning för att oppositionens 25 inte ska få igenom sitt förslag till beslut.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade under sin långa tid i majoritet motsvarande svårigheter. När någon av deras ledamöter hade fel åsikt tillrättavisades de av de sina, stämningarna hanterades på ett ”snyggt” sätt utan att behöva visas upp offentligt. Demokrati är det dock inte att hålla medborgarna utanför det politiska samtalet.

Skillnaden mellan demokrati och socialdemokrati är uppenbar. Den öppna oenigheten inom den nuvarande majoriteten är inte en svaghet. Den har fört med sig nya politiska samtal (vilket oppositionen också bidragit till) som gör väljarna delaktiga och stärker demokratin.

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons