Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ompröva beslutet att lägga ner Björkbacka i Järvsö!

Bodil Eriksson vill att beslutet om nedläggning av demensboendet Björkbacka i Järvsö omprövas.

Annons

Reportagen om hur gamla och sjuka människor tvingas att bo kvar hemma har duggat tätt denna sommar. Larmen har kommit från anhöriga och vänner som på nära håll ser sina nära och kära sakta men säkert tappa livslusten, på grund av att alltför många tvingas tillbaka till hemmet efter en sjukhusvistelse, eftersom platser på äldreboende saknas. De blir i stället hänvisade till strikt uträknade timmarna som hemtjänsten har till sitt förfogande för att hjälpa dessa människor. Platser på äldreboende saknas eftersom kommunerna i sin spariver har lagt ner alltför många boende.

Ljusdals kommun är inget undantag. Under ett par års tid har kommunen lagt ner Slottebo i Ljusdal, som var ett utmärkt och välfungerande demensboende, som rönte stor respekt i hela Sverige för sin vård av dementa. Nu ska Helena Brink (C) ordförande i omsorgsnämnden bygga upp ett nytt demenscenter. I våras beslutade omsorgsnämnden i Ljusdal att lägga ner ett av Hälsinglands bästa äldreboende nämligen Björkbacka. Helena Brink har nu lovat att hon ska bygga upp Sveriges bästa äldreboende i Ljusdal. Att lägga ner välfungerande äldreboende är inte bara ett stort slöseri med våra skattemedel utan innebär även ett stort lidande för de gamla och sjuka som nu tvingas att flytta från Björkbacka.

Besparingskraven på omsorgsförvaltningen är stora men att spara på sjuka och gamla människor är fel väg att gå. Fördela istället de gemensamma resurserna efter behov. Resurser finns, det kan var och en intyga som följt byggnationen av fotbollshallen i Ljusdal, här råder det ingen brist i kassan. Besparingen att lägga ner Björkbacka skulle enligt kommunens egna beräkningar bli 6 milj. kronor. Man behöver inte vara en erfaren ekonom eller duktig matematiker för att inse att den beräknade besparingen inte stämmer.

Det går fortfarande att backa på beslutet att lägga ner Björkbacka i Järvsö. Alla kan vi göra fel prioriteringar och fel beräkningar. Snälla politiker, ompröva beslutet att lägga ner Björkbacka.

Bodil Eriksson

Fotnot: Helena Brink har erbjudits att kommentera inlägget, men avböjer.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons