Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckligt beslut om köken

I dagsläget har socialförvaltningen två utmärkt fungerande kök inom den egna organisationen, ett i Arbrå (Ängslunda) och ett i Rengsjö (Ringshög). Kommunstyrelsen beslutade den 7 april att föreslå kommunfullmäktige att driften av köken i Ängslunda och Ringshög ska tillhöra kostenheten i fortsättningen. Detta beslutade man tvärtemot vad socialnämnden föreslår, nämligen att köken ska behållas inom socialförvaltningen.

Annons

Restaurangen på Ringshög är en viktig mötesplats för de boende på Ringshög, inte bara för att äta, men också som en social arena. Köket anses som en integrerad del av äldreomsorgen. Ringshög har numera både särskilt och ordinärt boende, och mötesplatsen i restaurangen gör att de ordinära boendena i princip kan klassas som trygghetsboenden. Detta gäller även i hög grad Ängslunda.

Köket lägger stor vikt vid att ta fram varierad mat som kunderna efterfrågar. I högre grad än vad som annars är vanligt gör man också maten från ”grunden”, som uppskattas av kunder och besökande. Man erbjuder även mat vid olika arrangemang som födelsedagar, begravningar och annat. Restaurangen har också bra besöksfrekvens utifrån av kunder, vilka bidrar till att utvidga den sociala arenan/mötesplatsen.

Förra året beviljade SKL ett projekt som planeras pågå under tre år för att utveckla ett samarbete mellan Mitt Hjärta AB (primärvården), Bollnäs kommun och ett antal ideella organisationer i Rengsjö i syfte att bibehålla en servicenivå som annars inte blir möjlig. Över tre år kommer ”överkostnaden” vid restaurangen att helt kunna planas ut.

Inget av detta tog majoriteten hänsyn till när KS beslutade att även Ringshög ska inordnas under den gemensamma kostorganisationen. Vi vädjar till majoriteten att ompröva sitt ställningstagande inför ärendets behandling i kommunfullmäktige. Vi har redan fått upprörda telefonsamtal efter detta för Ringshögs och Ängslundas framtid olyckliga beslut.

Anders Bergsten (KD), Ingvar Persson (M), Karin Ånöstam (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons