Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okritiskt om kärnkraften

Euratom, European Atomic Energy Community, har funnits i 55 år.

Annons

Euratom ska "genom skapande av erforderliga betingelser för en snabb organisation och tillväxt av kärnenergiindustrierna bidra till en höjning av levnadsstandarden i medlemsstaterna".

Euratom ingår i EU. Länder inom EU är alltså medlemmar i Euratom.

Euratoms stadgar, en traktat med mer än 200 artiklar, innehåller åtskilliga krav på medlemsländerna, krav rörande hantering av kärnkraftsmaterial. Traktaten tycks förutsätta att länderna har en okritisk inställning till kärnkraften.

Euratom bildades alltså 1957, i en tid då vi ännu inte hade fått mycken information om kärnkraften. Det var väl, som Ulla Lindström en gång skrev, inget "ljug" i teknikernas information, men det var en "överdos av lugnande försäkringar" om kärnkraften.

Men nu vet vi mer om kärnkraften än vad man visste 1957. Vi känner till miljöförstöringen vid uranbrytningen, vid framställningen av kärnbränsle, under transporterna och vid avfallshanteringen. Och vi vet att det inträffar allvarliga kärnkraftsolyckor.

2007, då Euratom hade funnits i 50 år, bad mer än 600 000 européer och 800 europeiska organisationer de europeiska ledarna att "phase out nuclear power", avsluta Euratom-traktaten och investera rejält i förnyelsebara energikällor och effektivisering.

Det håller man med om!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons