Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej för vindkraft men bygg där den behövs

En viss del vindkraft kan kanske behövas, men, förstör inte vacker, orörd natur.

Annons

Ska vi ha vindkraft måste den byggas där den mesta strömmen förbrukas, i städerna och industriområden. Men vilka politiker törs framföra detta? Innerst inne vet de alla att det vore det enda rätta. Då kunde även hela samhället få del av den så kallade byapengen som man försöker locka landsbygden med. Titta på Skutskär. Där har man ett antal vindsnurror i anslutning till industriområdet vilka tillsammans med ångturbiner i stort sett gör fabriken självförsörjande.

– Jag hörde att de tio verken som nu monteras vid Fallåsberget i Lingbo skulle täcka cirka 16 000 hushålls behov av el.

– När det blåser kanske, men när det inte blåser, ska alla dessa hushåll då stå strömlösa? Var finns ersättningselen? Nej du, då blir det nog annat ljud i skällan. I Lingbo skulle det i så fall räcka med ett verk, ett par stycken i Ockelbo, kanske 4–5 verk i Söderhamn. Städer typ Gävle, kanske tio. Då behövs inga verk i skogarna, det vilda behöver ingen el! Ingen ska väl inbilla sig att politiker och vindkraftsindustri i första hand tänker på den globala uppvärmningen. Nej det är snabba pengar som styr i dag.

– Men inte kan man väl ha vindkraftverk i städerna!

– Jo, vill man ha något så får man ju betala. Hur det ser ut, det vänjer man sig kanske vid, ljudet försvinner väl i allt annat brus, i en stad är naturen redan förstörd och sönderbyggd. Vad gäller iskast, kommer det bara krav på att detta måste lösas, då vore det väl skit till ingenjörer om man inte kunde få värme i vingarna. Det skulle säkert bli betydligt billigare med snurrorna i städerna. Det vildas hem kunde i högre grad få finnas kvar, en rättighet vi inte har mandat att ta ifrån dem. Men, som sagt, rovdjuret är människan.

– Jo, men vi behöver väl elström? Vi måste väl försöka bli av med kärnkraften?

– Visst behöver vi elström, att bli av med kärnkraften är ju det viktigaste av allt, men ingen ska väl inbilla sig att vindkraften har den kapaciteten. Hade man när kärnkraften diskuterades lagt ned lika mycket energi på annan energiförsörjning, då hade nog dagens problem haft ett annat läge men, som vanligt, det fanns nog inte tillräckligt med snabba pengar i detta just då.

– Men det ligger väl även en del arbetstillfällen i vindkraften?

– Visst, men de få arbetstillfällen som ges under byggnadstiden kan ju inte under några förhållanden uppväga allt det lidande som tillfogas det vilda i naturen. Titta på vindkraftsparken på Smöla i Norge, där har hitintills 51 örnar hittats ihjälslagna och det finns en lista på ett femtiotal olika fågelarter som gått samma öde tillmötes, kluvna fåglar, avslagna vingar, skador som gett ett ohyggligt lidande. Ett par dagar i veckan måste området kollas av och allt som hittas ihjälslaget registreras. Denna kostnad borde exploatören själv få betala.

Bosse Forsling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons