Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat stöd till sjukhuskyrkan

Regeringen föreslår via civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) att statens bidrag till den andliga vården inom sjukvården höjs med tre miljoner kronor.

Annons

Många församlingar gör ett stort och viktigt arbete med att stödja människor i utsatta situationer, till exempel genom att besöka och samtala med sjuka och anhöriga på sjukhus. Vid olyckor och sjukdom vill många tala om existentiella frågor, och då är det viktigt att samfunden kan svara upp mot det behovet.

Bidraget ska användas till att till exempel kunna anställa fler sjukhuspastorer, präster, diakoner, ordenssystrar och imamer i den ekumeniska verksamheten för andlig vård inom sjukvården. Sammantaget räknar man med cirka 350 medarbetare i det som kallas sjukhuskyrkan.

Inom sjukhuskyrkan i Bollnäs arbetar sjukhuspräst och sjukhusdiakon .I regel finns någon av dem på Bollnäs sjukhus varje vardag. På helger har alltid någon beredskap. Vem som har beredskap en viss helg finns anslaget hos personalen på akuten, vårdavdelningarna och vid Sjukhuskyrkans lokaler som ligger i entréplanet i Bollnäs sjukhus. Där finns en expedition och ett rum där du kan sitta och läsa eller låna böcker. I "Andrummet" kan du stanna upp en stund för att hämta andan, finna dig själv eller vad det nu är som du söker. Rummet inbjuder till vila, bön och stilla reflektion.

Den nivåökning som regeringen nu föreslår innebär att stödet höjs från cirka 6 miljoner kronor till 9 miljoner kronor, det vill säga en ökning med cirka 50 procent från och med 2013.

Anders Bergsten

Kristdemokraterna i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons