Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohållbar situation för hemtjänstpersonalen

Signaturen Dr Watson tycker att för många uppgifter åläggs hemtjänstpersonalen.

Annons

En medborgare i Söderhamns kommun hämtas med ambulans – ditringd av hemtjänsten – och körd till sjukhus. Hemtjänsten har gjort bedömningen att den inte klarar av att ge den hjälp som medborgaren behöver. Hemtjänsten kan inte hjälpa till med den förändring medborgarens sjukdom kräver.

Sjukhuset gör sin bedömning, skriver ut ett recept och medborgaren får åka hem. Vems är ansvaret att medborgaren här får den hjälp den behöver? Vem hämtar ut medicinen? Vem hjälper medborgaren in i bostaden från taxin? Vem hjälper medborgaren på toaletten och sedan till vila en stund?

Hemtjänstens arbetssituation är sådan att den inte har möjlighet med nåt som skiljer sig från vardagsplaneringen. Faktum är att personalen inte ens hinner klara av sina egna toalettbesök eftersom det inte finns tid för det. Personalen har skenande sjukskrivningssiffror och det beror på att arbetsgivaren inte förstår läget. Inte konstigt när cheferna inte tar personalen och deras konkreta klagomål på allvar.

Det är personalens eget fel att det är stressigt. Det är personalens eget fel att den är sjuk, för visst har det väl varit tufft hemma? Hen har ju haft det jobbigt med barnen och/eller sjuka föräldrar! Så ser det ut.

Misstroende och oförstående förlamat ledarskap är vardag. Hur kan det vara så stressigt? Hur kan det vara så svårt att hitta personal? Jo du, Sherlock, lönen. Och arbetsbördan. Ni förtroendevalda borde gå förbi tjänstemännen och lyssna på personalen. Och ni borde skämmas! Sen efter det, agera!

Dr Watson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons