Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oacceptabelt med sexuella övergrepp

Många miljöer i vårt samhälle har visat sig rymma sexuella övergrepp, även i kristna församlingar.

Annons

Det har en kvällstidning nyss visat med smärtsam – och önskvärd – tydlighet. Smärtsam, därför att kristen tro vill visa på den kärlek som inte söker sitt. Önskvärd, därför att Svenska kyrkan driver ett omfattande arbete mot sexuella övergrepp där det är viktigt att bryta tystnaden.

Sexuella övergrepp är oacceptabla och strider både mot Svenska kyrkans människosyn och uppdrag. Varje fall av övergrepp är ett fall för mycket! Kyrkan har ett ansvar att stå på utsatta människors sida i ord och handling. När sexuella övergrepp begåtts av representanter för kyrkan måste vi stötta och söka befria offret från skuld, förhindra ytterligare övergrepp, samt i ord och handling fördöma övergreppen och arbeta förebyggande.

I alla våra tretton stift finns två kontaktpersoner, man och kvinna, som lyssnar på berättelser och stöder den utsatta i processen vidare – se www.svenskakyrkan.se/motsexövergrepp. Vid misstanke om brott ska anmälan göras så att polisen blir inkopplad. Självbilden hos den som är utsatt är ofta körd i botten. Att göra en anmälan kräver mod och ställer stora krav på Svenska kyrkan att erbjuda en säker och professionell hantering. Bland annat därför är det viktigt med en snar polisanmälan.

Vår tro är att vårt långsiktiga och strategiska arbete har gjort det lättare att orka berätta vad man har varit utsatt för. Vårt mål är att skapa en trygg atmosfär där människor vågar lyfta också dessa svåra erfarenheter.

Svenska kyrkan har nyss gett ut reviderade riktlinjer för bemötande och förebyggande av sexuella övergrepp, för att ge församlingarna ytterligare verktyg för att ta sitt ansvar. Riktlinjerna är konkreta och innehåller lagar och bestämmelser, definitioner av sexuella övergrepp, förslag till handlingsplaner och mycket mer. Kyrkan vill erbjuda trygga mötesplatser för människor i alla livssituationer. Vi har god grund att tro att vi i de allra flesta fall erbjuder sådana mötesplatser. Vi utbildar personal, förtroendevalda och ideellt arbetande till ett professionellt förhållningssätt i mötet med människor.

Trots det har vi erfarenhet av att människor missbrukar kyrkans förtroende och tillfredsställer egna sexuella maktbehov, i relationer som borde präglas av tillit och förtroende. Att utsättas för övergrepp sätter djupa spår i den enskilda människans livsberättelse. Det handlar om vår trovärdighet som kyrka att ta detta på stort allvar. Den bästa förebyggande hållningen är att erkänna och tala om att sexuella övergrepp förekommer, i samhället i stort och därmed också inom kyrkan. Vi har både förövare och utsatta, och vi har som kyrka ansvar för båda.

Goda liv förutsätter tillit, men tillit kräver ansvar. Den som är föremål för förtroendet måste visa sig värd det.

Anders Wejryd, ärkebiskop, Inger Lise Olsen, Svenska kyrkans handläggare för genderfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons