Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sparkrav – vi får den skola vi betalar för

Det budgetförslag som lagts inför 2013 i Hudiksvall har chockerat många. Särskilt de som arbetar inom skolan. Det kanske tar ett tag, men sedan när konsekvenserna slår igenom, kommer även föräldrar och elever att reagera.

Annons

På vilket sätt har nuvarande majoritet missat det budskap som Lärarförbundet trummat ut under hela 2012? I skolan har vi alltför hög arbetsbelastning, det vill säga vi har alldeles för många arbetsuppgifter i förhållande till den tid vi har till förfogande. Detta gäller både lärare av alla kategorier och rektorer och förskolechefer. För att inte tala om verksamhetscheferna. Vi har en situation där vi inte hinner med att arbeta tillräckligt mycket med eleverna, som borde vara vår främsta prioritet. Ett annat problem är det mycket låga löneläget och de konsekvenser det medför: svårighet att rekrytera och behålla kompetent personal och ett missnöje som stjäl stora mängder med energi, som borde läggas på eleverna i stället.

Trots den relativt höga löneförhöjningen för 2012 som det nya avtalet ger, så ligger vi ändå hopplöst långt efter rimliga löner och även långt efter en stor del av landets kommuner. Dessa löneökningar har vi nu fått höra är en av anledningarna till lärande- och kulturförvaltningens dåliga ekonomi. Därför ska det sägas upp runtunder 2013. Hur tror man då att detta kommer att påverka en redan mycket ansträngd verksamhet? En verksamhet, som är en så kallad kärnverksamhet, som kommunen är skyldig att bedriva, bortsett från gymnasiet och vuxenutbildningen. Men det skulle vara en rejäl störtdykning i kvalitetsutbudet att inte ha tillgång till gymnasium och vuxenutbildning. Helst ska skolan också bedrivas med hög kvalitet, det är förresten ett krav som ställs på personalen.

Jag tror man måste vara fullständigt blind eller ointresserad för att inte inse vilka konsekvenser på verksamheterna en uppsägning av 40 lärare kommer medföra. Större barngrupper i alla åldrar, ännu sämre arbetsmiljö för personalen, stress sjukskrivningar och framför allt en stor kvalitetssänkning!

Det är fult att svära, men just nu känner jag att det är mycket svårt att hålla tillbaka en lång ramsa… Men jag kan i alla fall tillåta mig att säga att det är en mycket hög skämsfaktor då det satsas pengar i en dålig ekonomi på sådant som inte är kärnverksamheter, det som är kommunpolitikernas främsta uppgift.

Och jag betalar gladeligen för min parkering om det kan bidra med något till det som är obligatoriskt. Jag nämner inte ens satsningen på ett kommunalt bolag, som definitivt inte är kärnverksamhet…! Kom ihåg att man får den skola man betalar för!

Elisabeth Swedman

ordförande

Lärarförbundet i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons