Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lösningar kan rädda laxen

Vi är alla barn av industrisamhället. Det innebär att vi har fått i oss industrisamhällets strukturer och värderingar genom modersmjölken. Industrisamhället har gett oss välfärd, trygghet och framtidstro.

Annons

Men industrisamhället har också gett oss miljöproblem i form av överexploatering av naturresurser med kraschade ekosystem, utrotningshotade arter och global uppvärmning. Ska vi lösa dagens och morgondagens ekonomiska och ekologiska problem kan vi inte söka lösningarna i det gamla industrisamhällets värderingar och strukturer. Det är ju dessa som gett oss de problem vi har i dag. Vi måste hitta lösningar som gagnar såväl människa som natur.

Onsdagens Uppdrag Granskning om vildlaxen är ett tydligt exempel. Vi utrotar den vilda östersjölaxen dels genom en föråldrad fiskepolitik och dels genom en föråldrad lagstiftning för vattenkraften. Med en fiskepolitik som förbjuder husbehovsfisket och tydligt reglerar yrkesfisket efter lax skulle fler laxar nå de oreglerade älvarna och därigenom skapa förutsättningar för sportfisketurism i älvarna. Naturen vinner och jobb skapas inom besöksnäringen.

I Skottland har man gjort så och nu är laxen tillbaka i älvarna och sportfisket efter lax i de skotska älvarna omsätter en miljard kronor per år enligt Uppdrag Granskning. Med en miljölagstiftning som ställer krav på fiskvandringsvägar förbi kraftverken i våra reglerade älvar kunde vildlaxen återintroduceras och skapa förutsättningar dels för sportfisketurism även i dessa älvar men framför allt så kunde odlingen av lax upphöra. En odling som genetiskt utarmar laxen och dessutom riskerar att sprida sjukdomar som kan sprida sig även till den vilda laxen.

Alla vinner på en sådan politik. Naturen, laxen, yrkesfiskarna, sportfiskare, kommunerna efter älvdalarna, människorna i form av nya arbetstillfällen och framtidstro. De stora förlorarna är husbehovsfiskarna som inte längre får fiska för husbehov med redskap som endast hör hemma inom yrkesfisket.

Jan Lahenkorva (S), ledamot i kommunstyrelsen i Bollnäs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons