Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan fler få jobb

I måndags, 12 september, presenterade Centerpartiet och alliansregeringen

Annons

en sänkning av restaurang- och cateringmomsen från 25 till 12 procent, som en del i budgetpropositionen för 2012.

Restaurangnäringen, med sin starka koppling till turistsektorn och satsningen på Matlandet, är en av de kraftigast växande branscherna i Sverige. Här kommer många av framtidens jobb och företag att växa fram.

Med lägre kostnader kommer fler, inte minst ungdomar, att få möjlighet till anställning och eget företagande Restaurangnäringen har länge önskat denna förändring, för att kunna anställa fler. Nu ligger bollen hos dem.

Centerpartiet gick till val på att sänka restaurangmomsen, och gläds över att övriga allianspartier gått oss till mötes. Socialdemokraterna gick också till val på sänkt restaurangmoms. På dagens insändarsida ondgör sig Åsa Lindenstam (S) över sänkt krogmoms. Men det är inte första gången socialdemokrater sviker sina vallöften.

I Bollnäs och Ovanåker finns det 73 restauranger, som sysselsätter cirka 270 personer, varav drygt en tredjedel är ungdomar under 26 år. Med en lägre moms finns nu förutsättningar för att nyanställa cirka 13 ungdomar, bara i Bollnäs och Ovanåkers kommuner.

Det första jobbet är mycket viktigt – att få in en fot på arbetsmarknaden, att kunna försörja sig själv, att få känna att man bidrar och utvecklas. För många unga är jobbet på kvarterskrogen eller caféet i shoppinggallerian den första kontakten med arbetslivet. Därför är halverad restaurang- och cateringmoms en mycket välkommen och efterlängtad ungdomssatsning.

Karin Ånöstam (C)

Bollnäs

Hans Jonsson (C)

Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons