Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan det bli dålig stämning här ...

Ja, jag säger det redan på en gång så har vi fått det överstökat: Den här artikeln kan uppfattas kränkande.

Annons

Det kan bli lite dålig stämning eftersom den här korta texten kommer att handla om mäns våld och övergrepp mot kvinnor. Jag som skriver den är feminist, eller manshatare som några gärna också vill kalla mig. Nu när vi har adresserat den elefanten i rummet kan vi gå vidare.

Det här med manshat är spännande. Att kvinnor som kämpar för ett mer jämlikt samhälle ofta får just epitetet manshatare. Jag ska i det här inlägget faktiskt prata om två män som jag, kanske inte hatar för det är ett för starkt begrepp, men tycker riktigt illa om. Er andra kommer jag till lite senare.

En vän till mig berättade för ett tag sen att orsaken till att hon lämnade ett av sina ex var att han slog henne. Våldet skedde främst när de hade sex. När hon väl hade bestämt sig för att lämna honom bad hon sin syster komma och hämta henne. Systern kom en dag när han var borta och ställde sig utanför hemmet med bilen igång. Snabb flyktväg, ifall att, man vet ju aldrig. Och om han ändå kommer hem, vad händer då?

Jag var på restaurang när en av snubbarna några bord längre bort hejdlöst kladdade på samtliga servitriser. Stack upp händerna mellan deras ben, in under kjolarna. Hans fru satt längre bort vid samma bord och vännerna på stolarna bredvid. Alla åt gott, skålade, pratade om senaste köksrenoveringen och Thailandsresan. Mannen fortsatte med att lägga en hand på en servitris bröst samtidigt som han svepte en snaps. Och ändå säger de att män inte kan göra två saker samtidigt.

Ni som läser den här texten och har kommit så här långt, ni vet vilka män jag menar. Ni känner de här männen som jag just pratat om. Ni har kanske också suttit och skålat där bredvid och pratat om thailandsresan med den där snubben? Mina känslor för männen jag nämner i exemplen ovan kommer ganska nära det jag skulle kalla för manshat. Ni andra kan sitta lugnt i båten på den fronten. Men jag ska erkänna att jag blir lite irriterad på er också. Irriterad på att ingen av polarna till killen där vid bordet sa ifrån. Uppretad på att inget reko grabbgäng i ett helt publikhav på Bråvalla grep in. De här inte-alla-män-männen, fattar de inte att tjejen i publiken kan vara deras dotter/syrra/flickvän nästa gång?

Grip in själv då! Ska det vara så svårt? Kanske någon nu sitter och tänker: Tro mig, vi försöker. Men då brukar vi få höra att vi har fått för lite kuk och behöver tuktas. Så, till er som fötts med kuk och besitter all den makt som skänkts er per automatik tack vare denna stora bedrift – hjälp till för helvete!

Emelie Embretsen Ekmark

Läs även:

Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt: "Man byter bilder och onanerar i smyg"

Raderade forumet efter granskningen – då rasade medlemmarna: "Helt värdelöst"

Polisens katastrofsiffror om näthat och kränkningar – bara fyra procent klaras upp

Efter granskningen: Justitieministern ryter ifrån om näthat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons