Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Fortum visat sin rätta nivå!

Det är stor skandal att Fortum med Jan-Ola Silver i spetsen kan diktera villkoren för alla boende och besökande runtom Voxsjön.

Annons

Jan-Ola Silver gömmer sig bakom tal om att man nu plötsligt ska följa en vattendom som man tidigare struntat fullkomligt i.

Han påstår också att avsikten är att behålla det naturliga vattenståndet i sjön.

Vår lillstuga byggdes 1940 till 1942 (alltså före Sunnerstaholms kraftverk, som byggdes 1942)  och vi har många bevarade foton där man tydligt ser att sjöns vattennivå är som den varit under de senaste tio åren. Jan-Ola Silver vet alltså inte vad han talar om.

Det är enkelt att förstå att vad det hela egentligen handlar om är Fortums oändliga pengabegär och sannolikt också en enskilds karriärhunger, som nu har passerat alla rimliga proportioner.

Fortum har 27 hel- eller delägda vattenkraftverk i Ljusnans avrinningsområde, med en sammanlagd effekt av 687 megawatt, MW, varav Sunnerstaholm är det klart minsta med en effekt på 6 MW (mindre än 0,8 procent).  

Ändå tvekar inte Fortum och Jan-Ola Silver att göra livet surt (och fördärva efterlängtade sommardagar) för 100-tals människor runt Voxsjön för några ynka kronor.

Det är också häpnadsväckande att Fortum genom sänkningen av vattennivån i sjön struntar i följderna och ansvaret för den ökade olycksfallsrisken, bryggor som är obrukbara, den sanitära olägenheten att sjön plötsligt blivit samlingsplats för skränande fiskmåsar som slåss om stenarna som kommit i dager genom sänkningen, men också massdödande av den fridlysta flodpärlmusslan – det ligger 100-tals döda flodpärlmusslor på de torrlagda stränderna.

Är det verkligen avsikten med vattendomen?

Vi ställer oss också tvivlande att Fortum följer de höjdangivelser som vattendomen hänvisar till – hur ska vi kunna kontrollera detta? Var finns mätpunkter eller markeringar?

Att vädja till Fortum och Jan-Ola Silver om att använda bondförstånd och sunt förnuft och omedelbart återställa vattennivån till den nivå som varit de senaste tio åren är nog utsiktslöst. Tyvärr är det inte första gången som Fortum och Jan-Ola Silver gör det surt för folk. Här ett klipp från Värmlands Folkblad 16 juli 2010 : " Cirka en mil norr om Lesjöfors har sjön Djuprämmen fått vattenbrist. Båtar kan inte komma i sjön och bryggorna har inget vatten under sig. Orsaken till den låga vattennivån är den torra våren och försommaren. Uppströms har Fortum ett större vattenmagasin i Fjällrämmen. Där samlar företaget upp vatten och nivån ligger i dag cirka en meter från att företaget ska börja tappa ut vatten från magasinet berättar driftansvarige i området Jan-Ola Silver på Fortum och fortsätter: Vi har en vattendom att rätta oss efter."

Det bästa är att vi alla runt Voxsjön nu förenar oss i en aktionsgrupp. Fortum har tyvärr monopol när det gäller nätet men du kan byta elleverantör, alltid en början.

Arga ägare till fritidshus vid Voxsjön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons