Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får det vara nog!

Vi blir som bönder både trötta, ledsna och arga när vi får läsa debattartiklar som Anders Ekholm skriver (5/4). Vi framställs som en yrkeskår som bara gnäller och lever på bidrag.

Annons

Vi arbetar hårt för att djuren ska leva med god omsorg och hålla vårt landskap öppet genom bete under sommaren. Många mil stängsel ska sättas upp och underhållas. De rovdjursavvisande stängslen som staten har ”omfattande” kostnader för är i dag på 20 kronor metern som inte ens täcker kostnader för materialet. Bönderna bekostar uppsättningen av stängslet, vilket är väldigt arbetskrävande. Till det tillkommer ett mycket betydande underhåll eftersom det inte får växa upp gräs på trådarna. Den understa tråden sitter 20 centimeter ovan mark. Vilken bonde har tid och möjlighet att gå med röjsåg flera mil, ett arbete mer än heltid utöver det dagliga arbetet?

Fåren behöver växelbeta för att må bra och hållas parasitfria, de behöver mer än en hage. Hur ska vi göra med marker där det inte går att få ner trästolpar i backen och skogsdungar som fungerar som sol och regnskydd för våra djur? Ett bra uppsatt elstängsel med 2–3 trådar och bra ström är inte ett bristfälligt stängsel, så att matbordet är dukat för våra rovdjur vilket Anders Ekholm påstår.

Våren har tidigare inneburit glädje, men inte längre, för det innebär att våra djur ska släppas ut på bete. Nu går vi omkring med en klump av rädsla i magen av oro för djuren och dåligt med sömn. Kommer våra djur som vi har lagt ner många års avelsarbete och mycket pengar på att överleva en sommar till? Kommer de lamm som vi har hjälpt till världen under långa vaknätter att överleva sommaren?

Döda och lemlästade djur i hagen. Skadade djur springer skräckslagna runt med sönderslitna bukar och juver, en djurägares mardröm. Vargen är här!

Vi tar ansvar och betalar för skador orsakade av våra djur, staten måste ta ansvar för sina. Ska vi ha ett öppet landskap med betande djur så måste rovdjurstrycket radikalt minskas på vår tamboskap.

Vid nuvarande och ökat rovdjurstryck kommer svenska folket få uppleva att det öppna landskap som de flesta värdesätter så högt förvandlas till skog. En skog som få vågar utnyttja till rekreation och bärplockning.

Lokalproducerat kött där djuren är uppfödda nära naturen och med god omsorg kommer att vara ett minne då vi djurägare inte kommer att ha möjlighet att skydda våra djur mot det hastigt ökande rovdjurstrycket.

Att det har skett en ökning av får i Sverige är sant. Ökningen har delvis skett genom minskning av mjölkkor. I dag finns stor efterfrågan på lokalproducerat lammkött.

Trötta, ledsna, förbannade djurägare som snart ger upp

Lisa Thorén

Lisbeth Iller Jonsson

Kjell Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons