Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar vi prata, Fortum

Annons

Svar till Hans Rohlin (28/5).

Visst kan jag sätta upp en skylt på Renbron med texten ”Vi på Fortum vet inte år 2011 hur mycket vatten vi släpper genom våra kraftverk. Om du tycker att det ser för lite ut, ring detta nummer.”

Detta var lite ironi om att flytta ansvaret från ett stort bolag till ideella fiskevårdare. Kanske inte så tokigt med denna skylt ändå?

Att en gammal fyrkantig vattendom säger 0,5 kubikmeter per sekund behöver inte alls betyda miljöansvar. Varför inte sätta en egen mer miljömässig gräns och visa det utåt? Om det nu fungerar att ringa Fortum och ”få mer vatten”, ja då är ni väl inte så väldigt noga med några liter hit och dit? Om det är så, så borde det väl finnas vatten att släppa genom så kallade faunapassager (omlöp) de tider då vandringsfisken behöver passera. Då kanske de lax- och havsöringsyngel ni släppt ut haft möjlighet att både ta sig till havet och tillbaka som riktiga turistmagneter i en bygd som är i behov av fler jobb för oss som stannar kvar.

Hans Rohlin, jag ställer två enkla frågor nu i denna dialog som jag är tacksam för. När planerar Fortum att bygga faunapassager förbi de kraftverk ni byggt i vår älv? Om det är när fiskevårdsföreningen ringer och talar om att de vill ha sådana, eller när jag inte lever längre så vill jag veta det. Jag vill också veta hur ni ser på och arbetar med förslaget att ta bort alla kraftverk nedanför Bollnäs och förändra det i Laforsen och dessutom gå plus ekonomiskt i slutändan? Jag tycker personligen det lät väldigt intressant när jag hörde det. Jag hoppas också att fler av oss delger sina synpunkter nu när det blev en dialog med Fortum.

William Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons