Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det Hudik som zzz ...over

Jarl Karén hyllar satsande Söderhamns kommun, men undrar varför inte Hudiksvalls kommun gör liknande satsningar.

Annons

För ungefär fyra år sedan förde jag i tidningen en häftig replikväxling med politikerna i Söderhamn. De sjabblade på ett osnyggt sätt bort möjligheten att göra flygplatsen till ett internationellt servicecenter för flygplan med stor utvecklingspotential för Söderhamn. Jag menade att politikernas målbild var att låta staden tyna ner till en sovstad. Jag upplevde Hudik då som en vaken framåtsträvande utvecklingsbygd. Men nu har jag verkligen fått ändra uppfattning. Söderhamns kommun arrangerar kommande vinter Svenska Mästerskap i vintersporter. Det är ett makalöst stort evenemang.

Kommunen har anställt internationell expertis och satsar helhjärtat på att saluföra Söderhamn och skapa anläggningar, som för framtiden gynnar sport och fritid. I Hudiksvall gör man tvärtom. Här satsas inte. Här verkar styret vara en trög långbänk utan ände. I kommunen finns så många frivilliga ideella krafter, som vill föra Hudik framåt och göra kommunen attraktiv. Men de styrande upplevs bara vilja dra en filt över sig och låta allt stilla slumra in. Hudiksvalls Vänner försöker på sitt sätt väcka utvecklingsviljan på olika områden och nu speciellt på bostadsfronten för att kunna erbjuda ett attraktivt boende och en framtida kvalitetsutbyggnad.

Alla fantastiska ideella krafter, som lägger ner otroligt arbete och intresse för sport och kultur saknar också satsning och intresse från kommunen. I Hudiksvall finns årets svenska mästare i den finaste av skidtävlingar, nämligen stafetten. För Hudiksvalls IF tävlar världs- och svenska elitåkare. Hudiksvalls IF nämns i skidvärlden med respekt och beundran för hanteringen av ungdomar och tävlande och arrangemang och är ett värdefullt fönster utåt för kommunen tack vare ett enormt frivilligt arbete. Men kommunen snarare motarbetar än stöttar  verksamheten. I vintras anordnades en stor skidtävling över flera dagar med 422 tävlande och 1200 starter. Deltagande elitåkare från hela landet och från Island, Brasilien, Danmark, Norge och Australien tävlade i ungdoms- junior- och seniorklasser, flickor och pojkar, kvinnor och män.

Hudiksvalls IF fick högsta betyg för tävlingsarrangemanget. Men kommunen har visat ringa intill inget intresse alls för förberedelser och genomförande. Överhuvudtaget syns sällan eller aldrig folk från kommunledningen närvara vid sportsliga eller kulturella aktiviteter. Om kunskap eller intresse för sådant är lågt eller saknas, så låt istället stödja alla verksamheternas entusiaster med frihet under ansvar och inte dämpa och peta och reglera i områden som kommunen inte behärskar. Då kommer sjufalt i resultat till kommunens fromma och dess framtid. Ta vara på alla goda krafter, som gynnar Glada Hudik och hindrar att epitetet blir Hudik sover.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons