Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordea bygger kärnkraft med dina pengar!

Ställde (per mejl) nyligen en fråga till Nordea: Hur är jag säker på att Nordea inte lånar ut mina pengar till att bygga kärnkraft i Finland?

Annons

Svaret fick jag per mejl den 7 december och det löd: "Det är offentligt att Nordea deltar i ett konsortium med flera andra banker vilket finansierar kärnkraft i Finland. Anledningen till att vi deltar är att Finlands demokratiskt valda regering har beslutat att Finland behöver kärnkraft för att täcka sitt energibehov. Bankens roll är att stödja samhällets behov. Oavsett följer vi alltid de internationella åtaganden och traktat vi skrivit under, främst Förenta Nationernas Global Compact, FNs Principer för ansvarsfulla investeringar samt Equator Principles". Svaret var undertecknat av Nordea Bank AB (publ) Carina K Eriksson avdelning Kundombudsmannen.

Inlindat i svaret framgår att Nordea under lång tid har använt mina pengar till nya kärnkraftsbyggen eftersom "...Finlands demokratiskt valda regering har beslutat att Finland behöver kärnkraft...".

Har ni hört! Vilket argument! Varför Nordea valt att med kundernas pengar "stödja samhället behov" i helt andra stater, det förklarar man inte! Inte heller varför man valt just det landet eller varför man valt att omhulda just det mycket kontroversiella energislaget kärnkraft och inte till exempel vindkraft i Danmark eller Tyskland!?

Att kärnkraftsolyckor med ofattbart tragiska konsekvenser står på lur, det blir vi numera varse var och varannan dag. Att efter över 30 års kamp mot kärnkraften en dag äntligen lyckas få den avvecklad, det vore lycka. Men den dag det smäller på andra sidan sjön, ska inte Nordea ha fått göra sina kunder skyldiga till något som kan drabba oss än mycket mer!

Thomas Allander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons