Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni borde veta vad vi vill!

Tre socialdemokrater uppmanar oss i Nydanarna och SRD att förklara vad vi vill (9/8). De undrar över vår inställning till timmerterminalen. Det vore en rimlig uppmaning, om det inte vore så att vi har förklarat vad vi vill.

Annons

För säkert en månad sedan skickade vi in ett pressmeddelande till tidningen där vi tydligt förklarar hur vi ser på saken. Visserligen dröjde det några veckor men tidningen återgav, till slut, vår ståndpunkt i en artikel.

Vid samma tillfälle kunde man också läsa om Trätågs inställning, att de inte alls planerar för en tillfällig terminal utan för en permanent. Det vore rimligt att socialdemokraterna slutade sprida ett falskt rykte om att deras förslag till flytt av terminalen är tillfällig.

Det är osäkert med alternativen, men det är också osäkert med den flytten. Bland annat skulle det innebära att lastbilsströmmen fortfarande skulle vara kvar i köpingen, det skulle dessutom med största sannolikhet innebära att någon omlastning av bioenergiprodukter och annan verksamhet med anknytning till terminalen inte blev av.

Vårt fokus är att en sådan utveckling är en stor möjlighet för kommunen. Vi lever i en utpräglad skogsbygd, och vi har en stor potential till att åter kunna utveckla de skogsrelaterade näringarna. Det är kanske prioriteringar vi skiljer oss på. Det är inte så att vi inte vill utveckla Ljusdal, det är så att vi vill ge en sådan utveckling en chans.

Visst finns det konflikter i frågan. Östernäsområdet har planerats länge, men kommunen har misslyckats med att etablera en välplacerad omlastningsterminal under många år. Det har bland annat berott på att den socialdemokratiska ledningen har i åratal hävdat alternativet i Ede, trots att en dal andra partier och en kunnig och engagerad lokalbefolkning hävdade att det skulle strida mot miljöhänsyn och dessutom bli för litet för ändamålet.

Numera är den frågan avgjord i högsta instans, och det spåret är stoppat. Självklart behöver det läggas största kraft till för att ett alternativt läge ska komma till stånd, och den kraften har socialdemokratiskt och vänsterpartistiskt ledarskap i kommunstyrelsen inte lyckats få fram.

Så sluta klaga, sluta sprida falska rykten, vill ni göra allt för ett handelscentrum oavsett vad det kostar för annan utveckling kan ni väl stå för det, men låtsas inte att ni har funnit en tillfällig lösning på terminalfrågan.

László Gönczi

miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons