Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till alkoholreklam

Bibeln, som vårt svenska folk har haft som rättesnöre i över tusen år säger: Ve dig som iskänker åt din nästa och blandar ditt gift däri och berusar honom.

Annons

I ett morgonprogram på tv bevittnade undertecknad hur de blandade och provade ut rusdrycker. De rekommenderade oss tittare till vilka maträtter dessa drycker passade. Så doftade man förföriskt i glaset och upplyste att det doftade sommar. Slla kring det dukade bordet skrattade och såg väldigt glada ut.

Det är långt ifrån föredömligt att man på detta sätt tillåts glorifiera och göra reklam för nationens ärkefiende, som är alkohol. Det intryck som fokuserades var att få oss tittare att tro att rusdrycker och den svenska sommaren hör ihop.

Betänk detta, du som höjer glaset med matsupen: denna sed och tradition myntades vid Ivan den förskräckliges gästabud, på 1500-talet i Ryssland. Han var en av historiens värsta tyranner.

Kom ihåg att alkoholen har grävt fler gravar än något annat gissel som mänskligheten har vlivit plågad av. Den har tagit livet av fler människor än alla krig på jorden. Den är djävulen i flytande form.

Brännvin är till för att konservera och balsamera döda kroppar, och inte att ingjutas i levande- En vän till undertecknad vittnade – i samma sjuksal på ett sjukhus som han var intagen på låg en ung man med sina båda ben avkapade. Denne unge man hade i berusat tillstånd somnast på järnvägsspåret, med den tragiska påföljden att tåget rusade fram i natten och körde över honom.

Även denna sommar kan vi med oerhörd sorg konstatera rubriker i tidningar, som talar om våldtäkter, kvinnor som blivit mördade, knivskärningar och svåra tragedier. De flesta av dessa tragedier kan skrivas på alkoholens konto.

Bakom de här löpsedlarna och rubrikerna är det kärleksfulla föräldrar, arbetskamrater och skolkamrater som har sömnlösa nätter och är förkrossade.

Tre ord som är mitt svar på vad alkohol är: död, tårar och tragedier – och jag lägger till: vägra att föra den svenska alkoholtraditionen vidare. Så vill jag ge min rekommendation vad som passar alldeles utmärkt till vår svenska mat. Vrid på kallvattenkranen i ditt hem, och du har världens bästa dryck. Det är härligt uppfriskande och du behöver inte ångra dig dagen efter.

Så avslutar jag med att påminna om att lagen om sådd och skörd säger att det du sår får du skörda. Ska drinkarslaven en gång behöva säga till dig: det var du som smidde mina bojor.

Leif Lövgren

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons