Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedvärdera inte yrkesprogrammen

Åsa Lindenstam, du är onekligen envis i din strävan att nedvärdera och göra yrkesprogrammen oattraktiva.

Annons

Äntligen har vi fått gymnasieprogram som vänder sig till dem med färdigheter och kompetenser som kan få blomma ut i det praktiska och verkliga livet! Elever som inte förmår läsa eller ta till sig det de läser. Elever som vill börja jobba så fort det bara går. Dessutom går det ypperligt att läsa på yrkesprogram och få högskolebehörighet, om man har viljan, förmågan och motivationen!

Du vill inte att någon ska ha någon valmöjlighet? Du vill att alla ska tvingas läsa till högskolebehörighet? Att de sedan inte klarar betygen på grund av ointresse är det ovidkommande för dig?

Motivationen för att läsa och studera måste finnas där för att elever ska orka igenom sina studier, men det krävs även förmåga. Den förmågan finns hos alla barn men visar sig på olika sätt. Det är därför det måste finnas en skola för alla. En del kan både snickra och göra ritningar. En del kan bara göra det ena eller andra. Har du hört talas om de som har ”tummen mitt i näven”? Eller de som har ”huvet under armen”? Det fina i kråksången är att de är bra på något annat!

Naturbruksprogrammet med inriktning Lantbruk i Rättvik hade sammanlagt fyra elever antagna i juni från Dalarna och Gävleborg. Vi behöver ta reda på vad det låga intresset verkligen beror på utöver den felaktiga information som går ut!

Jag är djupt bekymrad och det får mig att fundera på vem som ska se till att vi har mat på tallriken i framtiden? Vad tror du?

Karin Ånöstam, Naturlära i Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons