Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverks hälsopåverkan bör utredas

I ett brev till kommunstyrelsen skriver en anställd att det är flera i skolan som påverkats negativt, rent fysiskt av det trådlösa nätverket.

Annons

Detta kunde vi läsa i HT den 3 maj.

Brevskrivaren valde att vara anonym. Tyvärr leder det till att inget kommer att hända, kommunstyrelsens praxis gör att brevet bara läggs till handlingarna.

Den kommunanställde slutade sitt brev så här: ”Jag tycker att det är fegt att vara anonym, men väljer ändå detta, då de som har denna åsikt ibland anses som gammalmodiga och bakåtsträvare. Jag är inte sådan, men jag är rädd om min, arbetskamraters och elevers hälsa.”

Jag vill råda personen att kontakta Arbetsmiljöverket. På deras hemsida går att läsa det hittills mest korrekta som våra myndigheter skrivit i den här frågan. Man skriver att risker med mikrovågsstrålning förknippas med att värmebelastningen blir för hög för kroppen. Jag kan tillägga att detta är säkerställda risker och mot detta har vi ett så kallat gränsvärde.

Arbetsmiljöverket fortsätter: ”Under senare år har många forskare rapporterat att lågintensiv mikrovågsstrålning kan ge upphov till en del biologiska effekter (som inte beror på termisk belastning) hos människor. Om dessa biologiska effekter har någon inverkan på vår hälsa är omdebatterat, men med dagens kunskap är detta inte sannolikt.”

Här finns en öppning. De biologiska effekterna som forskarna funnit påverkar alla, dock tillhör några på skolan troligen den vetenskapligt erkända grupp som är extra känslig, de kan möjligen uppfatta de här biologiska effekterna. Man bör därför rapportera detta till Arbetsmiljöverket, så småningom kommer till och med våra myndigheter förstå att dessa biologiska effekter har en långsiktig negativ påverkan på vår hälsa.

Tills det händer kommer jag att jobba för att kommunen ska börja tillämpa försiktighetsprincipen. Kommunen har ett miljömål som heter ”Säker strålmiljö”, där står att vi ska arbeta för att förebygga problem.

Anställda som törs blåsa i visselpipan spelar en avgörande roll för att vi ska bli ett bättre samhälle. Så jag tackar dig för ditt brev och hoppas på fortsatt engagemang.

Siv Gustafsson

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons