Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska ni sluta med vinklad journalistik?

I flera år har vi märkt hur massmedia så sakteliga börjat mörka och på så sätt skydda brottslingar av alla dess slag.

Annons

Vi märker det genom att etniska svenskar går bra att vitpixla eller hänga ut med namn och bild, men då det är utlandsfödda så lyser all info med sin totala frånvaro. Jag snubblade häromdagen över de så kallade publicitetsreglerna där vi kan läsa följande: "Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges". Då det är brott så ligger det självklart ett uppenbart allmänintresse som kräver att få veta namnet och all övrig information, detta ser vi skattebetalare som en självklarhet i en demokrati som vi ändå försöker upprätthålla. Men ansvarig utgivare hänvisar då oss som vill få vetskap till andra sidor på nätet. Är det inte som så att tidningen har till uppgift att sprida korrekt sanning och kunskap till sina läsare? Varför väljer då tidningen och ansvarig utgivare att mörka och på så sätt skydda brottslingarna genom vinklad journalistik? Många av oss läsare kan snabbt få reda på sanningen genom andra sidor på nätet medan andra som inte besitter denna kunskap inte kan, då ni väljer att med vinklad journalistik sprida och vilseleda era läsare till mera okunskap om samhället.

Är det detta vi betalar pengar för? Varför får vi inte läsa korrekt journalistik för? Det är ju det vi betalar dyra pengar för...

Skattebetalare i Nordanstig

Chefredaktören svarar: Dina svepande synpunkter på massmediernas hantering av olika frågor går inte att besvara på annat sätt än att olika utgivare gör olika bedömningar av vad och i vilken form nyheter och artiklar ska publiceras.

Som publicist och utgivare strävar jag alltid efter att våra tidningar och webben ska berätta det som är sant och relevant. Till min hjälp har jag tryckfrihetsförordningen som ger en ansvarig utgivare stora möjligheter att fritt publicera, samt Spelregler för press, radio och tv. Det sistnämnda är en överenskommelse mellan Tidningsutgivarna, Publicistklubben och Svenska journalistförbundet om hur vi på ett ansvarsfullt sätt ska förvalta vår viktiga tryck- och yttrandefrihet. Jag är generellt sett återhållsam med namnpubliceringar i samband med brott, helt i enlighet med min syn på människors rätt till integritet och branschens överenskommelse. Det är inte i första hand för att skydda någon brottsling, utan för att inte utlämna människor i brottslingens närhet som oförskyllt kan drabbas av skada. I en del fall av grov brottslighet, eller när exempelvis förtroendevalda döms för vissa brott, publicerar vi namn. Då överväger det så kallade allmänintresset den skada som individen och omgivningen kan drabbas av. Vid publicering av bilder i samband med misstänkt brottslighet anonymiserar vi i allmänhet människor eller fordon, av samma skäl som vi undviker namnpublicering. I övrigt undviker vi bildförvanskning.

Daniel Bertils, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons