Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När bandyladan är på plats är SJ-området bortom all räddning

Bollnäs kommun borde göra ett studiebesök i Västerås innan det är för sent, skriver signaturen Undrare.

Annons
Arkivbild på SJ-området i Bollnäs.

Så var då valet klart och ledamöterna i fullmäktige kunde klubba den föreslagna detaljplanen avseende SJ-området. Under hela valrörelsen förekom ingen debatt värd namnet avseende SJ-området. Men nu "sitter man säkert" en period till så då kan man klubba att detaljplanen går vidare till granskning!?

Läs också: Ett steg närmare bandyhall - trots massiv kritik

Under alla år sedan SJ avvecklade merparten av all verksamhet på SJ-området så har ingenting gjorts från kommunens sida för att utveckla någon verksamhet där. Inga utredningar, inga förslag till användning, inga ansträngningar överhuvudtaget har gjorts för att utveckla området, och nu ska en "lada" byggas där som inte på nått vis har någon koppling till vare sig tidsepok eller verksamheter som varit på området. Tragiskt!

I Västerås har man gått precis motsatt väg. Där har man utvecklat bl a området Kopparlunden genom att behålla stora delar av bebyggelsen och inte tillåtit annat än renovering av befintliga fastigheter både utvändigt och invändigt, så att de bibehåller sin historia. Det kallas utveckling! Kan varmt rekommendera ett studiebesök i Västerås, innan det är försent att öppna ögonen!

När "ladan" är på plats då är området bortom all räddning! När den geologiska undersökningen gjordes på SJ-området, redovisades mig veterligen aldrig resultatet runt den gamla härdverkstaden. Det kanske inte gjordes några mätningar där överhuvudtaget? Förståeligt. Det är nämligen det område som genom åren varit utsatt för de största föroreningarna genom användningen av olja vid härdning av fjäderpaketen som sitter på alla järnvägsvagnar.

Så snart som markarbetet påbörjas kommer lastbilar, grävmaskiner, traktorer att belasta den förorenade marken, vilket kommer att göra att alla föroreningar kommer att börja röra på sig, uppåt! Jämför med en grusväg på våren. Men då går det inte att backa bandet! Vem kommer att ta kostnaderna för saneringen?

Ingen av dessa bandylador runt om i Sverige går runt! Alla kostar invånarna i kommunerna stor pengar varje år! Om vi tycker att även bandy ska kunna spelas fastän det snöar och blåser isbitar ute, så ska vi som skattebetalare också lösa den frågan, likaväl som vi gjort det för ishockey och konståkning.

Men varför gå över ån efter vatten? Varför inte göra satsningen där den hör hemma: på Sävstaås naturligtvis! Där kommer satsningen att bli både logisk och ekonomiskt sundare, och få större gehör hos skattebetalarna i Bollnäs kommun!

Undrare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons