Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naken teori, Gullefors

Signaturen Lena01 efterlyste en lite vänligare ton (16/4) i våra insändare. Men det är tydligen inte alltid så lätt att få till den tonen, när åsikterna skär sig.

Annons

Jag kan ha viss förståelse för Bo Gullefors (21/4), som inte delar mina åsikter, men sättet att bemöta mina påståenden lämnar en del övrigt att önska.

Det kan vara frestande att ge sig hän åt samma slags personangrepp i stället för att enbart ventilera sakfrågorna, men det ska jag inte göra.

BG hänvisar till Antje Jackeléns (biskop i Lund) artikel till hyllning av Darwin och hans lära, där hon påstår att utvecklingsläran tillhör de bäst bevisade naturvetenskapliga teorierna. Om detta verkligen vore sant, då finns det sannerligen inte mycket att lita på inom naturvetenskapen. Att denna biskop varit professor i systematisk teologi/religion och naturvetenskap vid den Lutherska fakulteten i Chicago, utgör inget bevis på att hon har rätt.

Vad som krävs är faktiska vetenskapliga bevis och inte enbart svulstiga hypoteser/teorier.

BG påstår att ”bevisen för evolutionen är många och övertygande”! Om det vore så, varför inte plocka fram åtminstone ett enda i stället för att låtsas som om ”kejsarens nya kläder” är av finaste ull? När man börjar syna dessa ”nya kläder” eller så kallade ”vetenskapliga bevis” så finner man en i grund och botten en ganska naken teori utan tillstymmelse till faktiska bevis. Funnes det sådana då behövdes ingen tro. Då vore det bara att acceptera fakta. Så: Upp till bevis! Ett enda räcker. Mer än så kräver jag inte.

Antalet ”lärda”, som påstår en och samma sak, utgör inget faktiskt bevis för att de har rätt. Ur vetenskapsfilosofisk synvinkel krävs det – inte bara att man ska kunna bekräfta en teori experimentellt – den ska också vara möjlig att motbevisa. Hur är det möjligt när det gäller The Big Bang eller vad som påstås ha hänt för miljoner år sedan?

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons