Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket övergår vårt förstånd

/

Författaren och landskapshistorikern Kelvin Ekeland framför intressanta men delvis också otydliga tankegångar om tro och vetande (1/3), skriver Kjell Norlin i en debattartikel.

Annons

Fastän undertecknad är både bibeltroende och vetenskapstroende har jag svårt att bemöta alla dessa frågor. Men vissa av dem tror jag mig kunna säga något om.

Utifrån min yrkesverksamhet som läkare kan jag konstatera att vad som var sant inom den medicinska vetenskapen för 60 år sedan är inte lika sant längre. En del var helt fel. Vad som var en riktig tolkning av bibelord för 60 år sedan har också i vissa stycken modifierats i och med fortgående forskning om språk och kultur vid tiden för Bibelns första handskrift

Vem har skapat Gud? frågar Ekeland och landar i att Gud i stället kan vara en förhoppning av människor. Bibeln säger något annat om detta. När Mose enligt Gamla testamentet för närmare 4 000 år sedan fick uppdraget att rädda israeliterna från fångenskapen i Egypten bad han att få veta Guds namn. Gud svarade: Säg att Jag Är har sänt dig. (2. Mosebok kap. 3 v.14). Även i andra bibelsammanhang beskrivs Gud som evig – att han alltid funnits. Det är naturligtvis inte lätt att begripa. Men kan det inte bero på att människans intellektuella nivå är mycket begränsad?

Det finns mycket annat som övergår de flestas förstånd. Till exempel det som var grunden till 2015 års nobelpris i kemi: upptäckten av hur det går till när tusentals fel varje dag uppkommer i arvsmassan när miljontals celler i kroppen delas och kopieras och hur felen genast upptäcks och korrigeras av vissa så kallade enzymer.

Ekeland talar också om Guds dom med sträng åtskillnad av rättfärdiga och syndare. Bibelns budskap synes mig vara att synd är dels 1) att bryta mot 10 Guds bud och 2) dels att hävda sin egen förmåga att bli rättfärdig i stället för att ta till sig och lita på Jesu offergärning. Denna ansåg Jesus Kristus liksom Gud vara en nödvändighet.

Varför var det nödvändigt? Bibeln beskriver ondskan som en reell andlig makt, som vill vinna människor på sin sida. Det är svårt att bortförklara ondskans inflytande. Enligt Jesus (Lukas ev. kap 22, v. 31) och även Jobs bok i Bibeln är det inte enbart Gud utan även en ond andlig makt som kan påvisa en människas dubbelbottnade och dolda avsikter. Den till synes enbart goda avsikten i ett handlande kan alltså vara en illusion. Det omintetgör människans tänkta rättfärdighet.

Återstår att förlita sig på Jesu rättfärdighet. Detta framstår som innebörden i Bibelns budskap, nämligen att hela skulden är betald av Jesus Kristus. Den människa som ångrar sig, godtar och förlitar sig på Jesus är enligt Bibeln skuldfri.

Enligt Johannes ev. kap. 7, v.16-17 sa Jesus: "Min lära är inte min utan hans som har sänt mig. Om någon vill göra hans vilja skall han (hon) förstå om min lära är från Gud eller om jag talar av mig själv."

Oavsett om man är bibeltroende och/eller vetenskapstroende är det ju inget hinder att man gör detta påstående till en hypotes som man testar. Detta kräver en viss ansträngning. Man måste sätta sig in i vad Gud vill och vad Jesu lära innebär, det vill säga vad Jesus sagt och vad han gjort.

Kjell Norlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons