Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multisjuka missgynnas av privata vårdbolag

Den gemensamt finansierade välfärden måste finnas till för att garantera människors rättigheter till god vård, kvalitativ utbildning och omsorg.

Annons

Inte primärt syfta till att skapa nya marknader för privata bolag. Vinstintresset i välfärden har inneburit att stora summor pressas ur verksamheter med små resurser. De stora vinnarna är vård- och skolbolagen som täljer guld i den marknadsanpassade välfärdssektorn.

Det saknas i dag seriösa mätningar och belägg för att vinstdriven välfärd är bättre eller mer effektiv än den som inte drivs av vinst. Tvärtom visar den enda studie som finns i Sverige att multisjuka äldre har missgynnats kraftigt och att utvecklingen mot större privata vinstuttag är helt och hållet ideologiskt driven.

Det stora problemet är att vinstdriften gör att pengarna inte går att styra dit behoven finns. Den har inneburit att friska och ”lönsamma” patienter, elever eller vårdtagare prioriteras framför sjuka och "olönsamma".

Utbildning har i dag högre avkastning än finansverksamhet och äldreomsorgen har cirka tre gånger så hög avkastning som elbolagen. Baggium som driver yrkesutbildning och ägs av ett riskkapitalbolag gör i dag en vinst på 159 000 kronor per anställd. Riskkapitalbolaget Attendo gör en vinst på 43 000 kronor per anställd och Carema 34 000 kronor per anställd, pengar som var avsedda för omsorgen om våra äldre anhöriga.

De vinster som togs ut 2010 motsvarar lönerna för cirka 20 000 anställda. Men de stora vinsterna görs vid försäljningen som ofta sker efter några enstaka år. Yta för att attrahera ”kunder” och kortsiktig vinstmaximering sätts framför det gemensamma uppdraget att erbjuda en god kvalitet i välfärden utifrån behov. Personalen får betala ett högt pris genom att fler är timanställda, färre har heltider, det är lägre bemanning och stress.

Sverige erbjuder internationellt sett en långtgående möjlighet för olika bolag att ta ut stora summor ur den skattefinansierade välfärdssektorn, det är orimligt. En generell välfärd som vi gemensamt betalar, har insyn i och styr över har förutsättningarna att erbjuda den höga kvalitet vi förväntar oss av den. Pengarna behöver gå dit behoven är som störst, inte där lönsamheten är som bäst. Folket har rätt att veta vad skattepengarna går till därför bör vinstdrivande bolag inte tillåtas i välfärden. Vi vill se ett stopp för resursslöseriet och istället satsa på alla de som jobbar i och tar del av välfärden.

Ulla Andersson (V), riksdagsledamot, Alf Norberg (V), landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons