Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP i majoritet tar miljöansvar – på riktigt!

Alf Norberg anklagar i en debattartikel (27/6) Miljöpartiet för bedrägeri. En mycket allvarlig anklagelse, speciellt som den är grundlös. Alf Norbergs och Vänsterpartiets två tillägg ingick redan i ärendet om parkeringshuset i Gävle.

Annons

Så tyvärr blir det tydligt att Alf Norberg och övriga som stödde hans förslag inte har förstått ärendet riktigt. Hade de gjort det hade de inte behövt dessa tillägg, de heller. För det framgår av handlingen och miljökonsekvensbeskrivningen att genom att förse parkeringshuset med sedumtak så är problemet med regn- och smältvatten i stort sett löst. Sedum är en torvtaksväxt som suger upp mycket vatten, så den lilla mängd som ändå hamnar inne i huset kan tas om hand som övrigt dagvatten. Det behöver inte utredas mer.

Alf Norberg verkar inte heller ha läst majoritetens särskilda yttrande ordentligt. Det handlar framför allt om hur vi kommer att hantera de befintliga parkeringarna. Vid sjukhuset finns över tusen platser utomhus, som fortsätter att vara en miljörisk för den vattentäkt som finns under sjukhuset. Här vill majoriteten på sikt återställa dessa till parkmark, gång- och cykelvägar. När vi insåg att detta mer långsiktiga tänk låg utanför själva byggärendet valde vi att lägga ett särskilt yttrande. För helhetsbildens skull nämndes också möjligheten att förse huset med laddstolpar och solceller. Även här har vi som ansvarfulla majoritetspolitiker försäkrat oss om att huset är förberett för laddstolpar för elbilar, så att de kan kopplas in så fort behovet finns. Självklart, eftersom landstinget redan är med i en gemensam elbilsupphandling.

Så svaret på Alf Norbergs frågor är: Nej, på båda. Jag är glad och nöjd när hela fullmäktige engagerar sig i miljön. Jag är också glad att oppositionen vill ha tydliga beslut på området, även om de denna gång bara slog in dörrar som majoriteten redan hade öppnat. Så i detta fall leder Vänsterpartiets onödiga och detaljstyrande tillägg bara till merarbete och merkostnader för landstinget, tyvärr.

Landstingets miljöarbete har nyligen uppmärksammats för minskande riskavfall och möjligheter med egen vindkraft. Så tvärtemot vad Alf Norberg insinuerar tar vi i Miljöpartiet miljöfrågorna från marginalen till mittfåran och gör verklighet av dem. Så vi vet vad det är att ta miljöansvar – på riktigt. Inte minst för att det nästan alltid leder till besparingar och därmed mer pengar till vården, trafiken och kulturen.

Maria Aspers

landstingsråd (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons