Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkertal om rutjobben

Svar till Margareta B Kjellin (30/12).

Margareta påstår att över 18 000 nya jobb skapats med turavdrag, de 18 000 nya jobben är vad städbranschen totalt har, och städjobb fanns även innan rutavdraget, så att påstå, att rut skapat så många nya arbeten, är att ta i.

Annons

Ett annat argument Margareta för fram, är att om man subventionerar hushållstjänster, så ska man komma åt svartjobben. Det är inte så enkelt, för argumentet stämmer inte riktigt. Anna-Karin Hill, ordförande i kommunal Stockholm, menar att om det kostar 300–500 kronor i timmen och man får tillbaka hälften genom avdrag, så är det fortfarande billigare med någon som jobbar svart för 80–100 kronor timmen. Det finns fortfarande ett stort mörkertal därute med hushållstjänster som fortfarande utförs svart.

Om man sätter sig in i hela samhällsperspektivet, så vet vi, att inom offentlig sektor finns det fler än hundratusen jobb färre, än när den borgerliga regeringen tog över. Regeringen har med sin omvända omfördelningspolitik sagt nej både till nya och gamla jobb. Vi vet att arbetskraftsbehovet i framtiden kommer att vara ännu större än nu inom både sjukvård och äldreomsorg. Inom 20 år visar statistiken på ett glapp mellan tillgång och efterfrågan på över 150 000 personer. Med den skattepolitik som förs i dag på regeringsnivå, sätter det stopp för att de tjänster som genomförs i offentlig regi ska kunna utvecklas.

Rutavdrag är dessutom ett väldigt dyrt sätt att skapa jobb på. För de 99 miljoner kronor i månaden som man betalar ut i skattesubvention för hushållstjänster, hade man kunnat få ungefär 40 000 nya jobb inom landsting och kommuner. Arbeten som verkligen behövs, i stället för att skapa subventioner åt människor som i de allra flesta fall skulle ha råd att betala hushållstjänster – i alla fall utan avdrag.

Det handlar om man vill att pengarna ska gå till generell välfärd, eller om de främst ska gå till rika.

Lars B Andersson (S)

Anna-Maria Forssell Mörk (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons