Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderniserad skatteutjämning

Det är viktigt att kommuner runt om i Sverige har likvärdiga förutsättningar att erbjuda skola, vård och omsorg. Därför har vi i Sverige ett kommunalt skatteutjämningssystem.

Annons

System har dock sedan det infördes på 90-talet blivit allt mer omodernt – två likvärdiga kommuner kan i dag få helt olika kompensation för bland annat barnomsorgskostnader.

Lite mer än ett år har nu gått sedan utredningen av det kommunala skatteutjämningssystemet presenterade sitt förslag om ett rättvist utjämningssystem. För första gången i den svenska utredningshistorien fanns en total enighet bakom ett förslag. Vi centerpartister I Gävleborg och i landet har under detta år drivit på för att utredningens förslag ska genomföras.

Riksdagens finansutskott (2012-06-12) har nu beslutat att regeringen ska komma med en proposition om förändring av utjämningssystemet till riksdagen under hösten 2012. I denna segdragna fråga är det välkommet att en modernisering av systemet nu är på gång.

Centerpartiets mål är att utredningens förslag i sin helhet ska genomföras. Vi kan inte ha ett system där vissa kommuner överkompenseras och vissa underkompenseras som är fallet i exempelvis barnomsorgsmodellen. Både tätorts- och landsbygdskommuner drabbas hårt av dagens utjämningssystem.

Vi välkomnar att en proposition nu kommer till hösten. I detta arbete kommer Centerpartiet att driva på för att utredningens förslag ska genomföras i sin helhet. För Gävleborgs län, för våra kommuner och för våra medborgare är detta av yttersta vikt att detta sker snabbt.

Magnus Svensson, Söderhamn

distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons