Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modernisera arbetsmarknadsmodellen

Den anställdes utbildning och personliga kompetens kan vara avgörande för ett företags möjlighet att klara förändringar och även vara avgörande för arbetstagarens möjligheter att klara sig bra på arbetsmarknaden.

Annons

Om anställningsskyddet ska kunna bestå i dagens arbetsliv med snabbare strukturförändringar och större rörlighet måste det moderniseras. Ett exempel att dra lärdom ifrån är Danmark, där flexiblare arbetsrätt och mer fokus på kompetens kombineras med ett mer generöst ersättningssystem.

För att modernisera den svenska modellen anser vi i Folkpartiet därför att turordningsregler vid uppsägningar ska finnas kvar i Lagen om anställningsskydd (las). Men turordningen ska grundas på den anställdes personliga kompetens. Arbetsmarknadens parter bör avtala fram lämpliga kriterier för hur kompetens ska värderas i turordningen inom varje bransch.

Inom vissa områden finns redan i dag i avtalen mellan parterna kompetens med som en avgörande faktor vid fastställande av turordningslistan. I till exempel det omställningsavtal som finns tecknat mellan Svenskt Näringsliv och Privattjänstemannakartellen (PTK) finns möjligheten att på lokal nivå vid uppsägningar på grund av arbetsbrist ta större hänsyn till företagens behov av kompetens än vad som medges i lagen. Avtalet innehåller också extra resurser för att stödja de uppsagda medarbetarna i omställningen.

Det är viktigt att arbetsgivarna i samband med att anställningsskyddet moderniseras avsätter större resurser för omställning. För att stimulera livslångt lärande bör den anställde och arbetsgivaren kunna avsätta medel till kompetenssparande. En modell för detta är förslagsvis att det avdragsgilla pensionssparandet breddas till ett ”pensions- och kompetenssparande” och att beloppsgränsen för det avdragsgilla sparandet höjs.

En brist i dagens arbetslöshetsförsäkring är att den inte ger ett tillräckligt ekonomisk skydd vid arbetslöshet för personer med medelhöga och högre inkomster. Den högsta ersättningen vid arbetslöshet på heltid är 14 960 kronor i månaden. Det betyder att bara personer som tjänar 18 700 kronor eller mindre i månaden på heltid verkligen får 80 procent av sin förlorade lön i ersättning.

Det vore rimligt att höja taket i arbetslöshetsförsäkringen till en nivå där 80 procent av de arbetslösa får 80 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. Det skulle innebära att ersättningen höjdes till 21 000 kronor i månaden, det motsvarar den högsta ersättningen i sjukförsäkringen.

Även Sverige behöver en flexiblare arbetsrätt med generösare ersättningssystem och mer fokus på kompetens.

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot från Gävleborg

ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons