Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern belysning spar energi

Alla som äger fastigheter är nyckelaktörer när det gäller omställningen av energisystemet. Det handlar både om privata fastighetsägare och kommunerna. Enligt Energimyndighetens STIL-rapporter är till exempel belysningen i 73 procent av Sveriges skolor, 82 procent av Sveriges vårdlokaler och 63 procent av Sveriges kontor ålderdomlig.

Annons

I Sverige kan vi se att energieffektiviseringen går väldigt trögt, trots att det går snabbt att sänka energikonsumtionen och spara pengar för den som investerar i ny teknik, detta gäller framför allt i ny belysningsteknik. Men detta betyder också att det finns en väldig sparpotential. Med en modern belysningsanläggning kan elkostnaderna ofta minskas med 70–80 procent. Och med tanke på att 20–30 procent av den totala elkonsumtionen går till belysning finns det både pengar och koldioxidutsläpp att spara in på.

En total modernisering av belysningen skulle visserligen innebära en engångskostnad för själva investeringen, men den skulle snabbt tjänas in eftersom driftskostnaderna för belysning skulle minska så pass mycket.

Jag är väl medveten om att många kämpar med tuffa budgetprioriteringar. Men tack vare att teknikutvecklingen varit så snabb kan ett utbyte till modern belysning spara in investeringen på bara några få år. EU-kommissionen har konstaterat att energieffektivisering är det mest kostnadseffektiva sättet att minska utsläppen, det är därför också det mest effektiva sätt att minska elkostnaderna. En modernisering av belysningen kommer därför bli en vinstinvestering för både miljön och ekonomin.

Magnus Frantzell, verkställande direktör Belysningsbranschen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons