Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna glömmer en del

Här kommer svar på. Margareta B Kjellin Lars Beckman Ziita Eriksson och Jan Ericsons insändare den 1 november på www.helahalsingland.se, från Vänsterpartiet Bollnäs.

Annons

Moderaterna i länet slår sig för bröstet och talar om att kommunerna minsann får tillbaka AFA-pengar och det är därför man skulle tjäna på moderat politik. 

Vad man inte talar om, är att priset för dessa i sammanhanget futtiga felräkningspengar, är en försämrad sjukförsäkring och kraftigt försämrade villkor för den som haft den stora oturen att drabbas av sjukdom. 

Man påstår dessutom att sjukfrånvaron i Sverige minskat sen 2006, men glömmer att tala om att sjukfrånvaron ökar igen. Jämfört med juli 2008 då de hårdare reglerna i sjukförsäkringen infördes, så har vi nu 1 500 fler sjukskrivna. Dessutom ökar antalet sjukpensionärer som är under 30 år. Tråkigt nog för moderaterna så gick det visst inte att lagstifta bort att människor blir allvarligt sjuka

Moderaterna påstår också att många sjukskrivna har fått stöd och hjälp för att komma tillbaka till arbetslivet. Vad beträffar kvalitén på det arbetslivet eller stödet, så skulle vi bra gärna vilja se moderaterna redogöra för hur det ser ut. Fram till juni hade cirka 70 000 utförsäkrats, inte för att de blivit mer friska, utan för att deras sjukdagar tagit slut.

Det är snart cirka 35 000 stycken som är i Fas 3. Det är inget riktigt jobb, utan en påtvingad sysselsättning där arbetsgivaren får pengarna, bara den som har haft a-kassa får ersättning. Cirka 70 procent av den totala arbetslösheten mellan aug 2012 fram till nu består av människor som blivit av med sin sjukersättning och som nu förts över till arbetsförmedlingens långtidsparkering i Fas 3.

Visst är AFA-pengarna räddningen för många kommuner, egentligen borde en del av de pengarna gå rätt in i socialtjänstens budget för försörjningsstöd, för det är där de hamnar, de långtidssjuka som inte kan överleva på sina ersättningar från den försämrade sjukförsäkringen. Förutom detta ger moderat politik lite mer lök på laxen för kommunerna, då statsbidragen inte räknats upp med tillväxt och inflation. Enligt Ekonomistyrningsverket försvinner på detta sätt cirka 15 miljarder kronor per år från kommunkassorna. 

Nej, moderat politik är inget man tjänar på, vare sej som sjuk eller frisk. Om kommunerna får försämrad ekonomi, drabbar det även den friske i form av försämrad service och ett sämre kommunalt utbud. 

Tydligare kan inte visas hur mycket svenska kommuner och sjuka förlorar på alliansens politik för "minskat utanförskap" och "minskade sjuktal".  

Maria Mörk

Vänsterpartiet Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons