Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad reform slöseri med skattepengar

Svar till Annika Persson och Hans Backman (3/7).
Det är tydligt att Folkpartiet har svårt att kolla fakta eller har svårt att läsa budgettabeller.

Annons

Vänsterpartiet har i sin inlämnade budgetmotion kompenserat kommunerna med 2,9 miljarder kronor för att vi avskaffar regeringens ineffektiva och dyra åtgärd med sänkt arbetsgivaravgift för unga. Den åtgärden har snart varje tung myndighet och ekonom avfärdat eftersom den inte ger någon effekt. 16 miljarder för en reform som har misslyckats att skapa nya jobb får nog de två folkpartisterna inse är ett oerhört slöseri med skattepengar. I stället lägger vi dessa pengar bland annat på 25 000 jobb och utbildningsplatser för unga, fler anställda i äldreomsorgen, stöd för att rusta hyresbeståndet vilket ger många nya byggjobb och utbildning.

Persson och Backman skriver att Vänsterpartiets förslag att värdesäkra statsbidragen för kommunsektorn enbart leder till ”ett löfte om uteblivna försämringar”. Men det måste väl ändå vara grunden... Varje år ökar kommunernas kostnader för löner och andra utgifter. Om då statsbidragen ligger stilla så får det konsekvenser, det leder till neddragningar helt enkelt.

Att påstå att kommunerna klarade krisen väl är nog att ta i. Under krisen så sjönk kommunernas skattintäkter kraftigt samtidigt som kostnaderna för socialbidragen ökade eftersom a-kassan och sjukförsäkringen försämrats. Det ledde till att antalet sysselsatta sjönk med uppskattningsvis 40 000 personer och de kommande åren räknar regeringen med att ytterligare 18 000 jobb försvinner från välfärden. Det är inte att värna kvalité i välfärden.

Till sist vill jag upplysa folkpartisterna om att skatter är vår gemensamma finansiering av välfärden. Med skattesänkningar på 100 miljarder och därtill ett privat vinstuttag i välfärden på hela åtta miljarder kronor per år så påverkas kvalitén i välfärden. Med våra skatteförslag får en som jobbar och tjänar upp till 28 000 kronor i månaden samma skatt som i dag. Däremot får de som tjänar över 50 000 kronor i månaden avstå de skattesänkningar de fått. Det har de råd med. Som en jämförelse kan det vara bra att veta att regeringen har sparat lika mycket på de sjukskrivna, cirka 26 miljarder som de tio procent rikaste fått i inkomstförstärkning.

Ulla Andersson (V)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons