Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missförstånd om skog

Håkan Franck (15/11) har missuppfattat det mesta av Skydda Skogens artikel om de Nya Moderaternas katastrofala underminerande av naturvården.

Annons

För det första: Skogsägarnas intresse av att tjäna pengar på att avverka skog är inget allmänintresse. Många av skogsägarna finns för övrigt i städerna. Allmänintresset i den här saken är alla människors behov av en god miljö, levande skogar, friskt vatten och ren luft.

Den av folket valda riksdagen, ska alltid prioritera allmänintresset. Det vill tydligen inte moderaterna. De bara påstår att de gör det. Moderaterna har också missuppfatta någonting.

För det andra: Det var inte Skydda Skogen utan alliansregeringen som i fjol vid FN-konferensen i Nagoya lovade att permanent skydda 17 procent av den produktiva skogsmarken mot avverkning. Nu har den moderata partistämman tagit beslut i en helt motsatt riktning, egendomligt och alarmerande.

Att vi aldrig har haft så mycket skog som nu, slutligen, är inte en missuppfattning, det är en myt som sprids av skogsindustrin. Men skog är inte detsamma som antal kubikmeder cellulosafiber, och inte är det arealen tallplantager. Betydligt mer riktig skog fanns i Sverige före 1850. En större del av det nuvarande skogsbeståndet är ungskog. Bristen på sågvirke är skriande, vilket kan vara orsaken till att moderaterna vill underlätta att upplösa naturreservat. Där går det fortfarande att hitta riktigt virke.

Skydda Skogen

genom Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons