Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskat intresse för skatteparadis

Nu börjar vi se resultatet av alla avtal med olika skatteparadis. Alliansregeringen har de senaste åren flyttat fram positionerna vad gäller kontroll av oredovisade intäkter utomlands.

Annons

Detta genom att teckna cirka 40 stycken informationsutbytesavtal, bland annat med Luxemburg, Österrike och Schweiz. Genom de nya avtalen har Skatteverket fått möjlighet att hämta information som tidigare inte lämnades ut.

Frivillig rättelse av sin deklaration innebär att man klarar sig undan skattetillägg och vi kan nu se att många tar chansen att göra rätt för sig. Vi kan hoppas att det är det egna samvetet som vaknat till, men mer troligt är att det sammanfaller med alla nya informationsavtal.

Har Skatteverket påbörjat en utredning eller fått information från annat håll om de oredovisade tillgångarna, är dock rättelsen inte längre frivillig. I sådant fall tillkommer skattetillägg med 40 procent av den skatt som inte redovisats.

Skatteverket kan i dag konstatera att cirka en miljard kronor i skatteintäkter betalats in tack vare dessa frivilliga rättelser. Pengar som nu kan gå till ytterligare satsningar i välfärden. Nu när även förmögenhetsskatten är borttagen finns det ingen anledning att placera kapital utanför Sveriges gränser. Skatteparadisens tid är snart förbi!

Ulf Berg (M)

riksdagsledamot Dalarna, skatteutskottet

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg, skatteutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons