Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minns Hiroshima

Den 6 augusti 1945 lät USA fälla en atombomb över Hiroshima.

Annons

Då var USA på höjden av sin makt, och inte på något sätt hotat längre i andra världskrigets slutskede.

Hiroshima var militärt betydelselös och ännu oskadat, det gjorde att amerikanerna bättre kunde studera det nya mirakelvapnets effektivitet, och därmed utveckla ännu värre och starkare atombomber.

Hiroshima-bomben kallas på militärens cyniska språk för the little boy. Idag har sju länder kärnvapen, med en sammanlagt sprängstyrka på 300 000 Hiroshima-bomber. Cirka 20 000 i antal, varav 10 000 stridsberedda, att inom fem minuter kunna utlösas.

Det konstiga är att det är så märkligt tyst om detta dödliga hot mot hela mänsklighetens existens. Märkligt att vi människor inte vrålar till samfällt över detta vansinne. Vi borde stå darrande vid denna vår dårskap, och förena oss i att avskaffa detta mest dödliga hot.

Jag citerar den nyss bortgångna Eva Moberg, som i ett sommarprogram för några år sedan sa: den som har kärnvapen är en stormakt, men kärnvapen får inte komma i händerna på en galning, för bara en galning kan vilja starta ett kärnvapenkrig. Man har dem bara för att andra också har dem, som man tror vara tillräckligt galen för att använda dem. Men detta är en vansinnig katt-och råtta lek, färdig att förinta oss alla.

Bättre fredsaktiv idag, än radioaktiv i morgon!

Inger Holmlund

ordförande i Hudiksvalls FN-förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons