Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet sviker landsbygden

Nyligen verkade det som om Miljöpartiet var på väg att närma sig den politiska mitten med positiva förslag för arbete och företagande. Som centerpartist blev jag glad över beskeden att behålla rut och sänka restaurangmomsen.

Annons

Tyvärr dröjde det inte länge innan jag blev besviken. När Miljöpartiet presenterade sin vårbudget framträdde en politik som innebär drastiskt försämrade villkor för landsbygden, högre skatt för alla som arbetar och kraftiga försämringar för unga på arbetsmarknaden.

Det är skamligt att Miljöpartiet ser landsbygdens näringar som ett problem. Förslag som högre bensinskatt, kilometerskatt på transporter och gödselskatt slår alla undan benen på både lantbrukare och transportföretag. För ett åkeriföretag med en lastbil kan det handla om 170 000 kronor varje år i ökade kostnader. Återinförandet av handelsgödselskatten skulle lägga en utgiftsbörda på Sveriges bönder på 300 miljoner kronor varje år. Med dessa åtgärder kommer det att bli allt svårare att leva och verka i orter som Ljusdal och Alfta.

För att ytterligare försvåra för människor och inskränka handlingsutrymmet i vardagen säger Miljöpartiet nej till det femte jobbskatteavdraget. Det innebär högre skatt för låg- och medelinkomsttagare i hela landet. För en metallarbetare och en sjuksköterska handlar det exempelvis om 235 respektive 316 kronor i månaden. Det får negativa effekter på sysselsättningen genom att det blir mindre lönsamt att jobba och att människor får mindre pengar att handla för.

Samtidigt driver Miljöpartiet frågan om friår som står i bjärt kontrast till arbetslinjen.

Slutligen vill Miljöpartiet fördubbla arbetsgivaravgifterna för de unga som ofta har absolut svårast att få jobb. Med MP:s förslag ökar kostnaderna för att ha en ungdom anställd med omkring 35 000 kronor per år. Om företagen ska behålla samma lönekostnader för ung arbetskraft måste nästan vart åttonde ungdomsjobb försvinna. Finansdepartementets beräkningar visar att 14 000 ungdomsjobb då är i farozonen.

För mig är det obegripligt att Miljöpartiet vill omfördela resurser från landsbygd till storstad, från unga oerfarna till äldre väletablerade och från arbetsfrämjande åtgärder till högre bidrag.

Anders W Jonsson (C)

riksdagsman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons