Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökatastrof drabbar Ljusnan

Fortum planerar nu en ombyggnation av ett kraftverk som byggdes på 1920-talet enligt en standard som tänkte på allt annat än livet under, och omkring, vattenytan.

Annons

Jag såg dessutom att man inte planerade att göra fria vandringsvägar, utan fortfarande ha en form av hinder för fisken.

Detta är för mig en miljömässig katastrof, att nu när chansen finns, är man i det närmaste ointresserad av att återställa forsen till sitt ursprung. Rädda Mellanljusnan med flera fick till stånd att inga nya kraftverk skulle få byggas, men nu vill man alltså göra relativt stora förändringar/nybyggnationer på ett befintligt kraftverk? Detta troligtvis utan att kommunen får en stor del av vinsten.

Nedströms Edeforsen finns det relativt gott om lake, gös och öring (dock till stor del stödplanterad). Strax uppströms Edeforsen ska man ha tur om man får en simpa en gång. Edängeforsen har länge haft ett någorlunda bestånd av öring och harr, men i dagsläget så försörjer inte de två forsarna varandra. Det enda biflödet med möjlighet för reproduktion i nära anslutning, finns uppströms Edeforsen samt nedströms Edängeforsen.

Att man skapar 1 000 kvadratmeter nya lekbottnar, ser jag som troligare att man gör ett större smörgåsbord för gädda och abborre än att det ska gynna fiskar av de ädlare valörerna. Uppströms Edeforsen finns utomordentliga uppväxtområden så rimligtvis borde man i stället öppna upp för att även mindre fisk ska kunna vandra, återställa älvsträckan samt åtgärda biflöden och lekområden ovan Ede.

Man har nu alltså chansen att undanröja ett av många hinder för en levande älv för att på sikt öppna upp ända ner till havet. Men man gör inte detta. Drivna av profit och vinstintressen, struntar man helt enkelt i den biologiska mångfalden. För det som finns under ytan, klassas uppenbarligen inte som miljö, eftersom vi ej direkt påverkas. Var är alla kritiska röster till detta vansinne?

Benny Bergström

Sverigedemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons