Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer saklighet i debatten

I början av året skrev nydanarna – M, C, FP, MP och KD – en motion om nytt politiskt klimat.

Annons

Den är ett första steg mot en ny politisk kultur med väl underbyggda och tydligt förankrade beslut som har en hög grad av medborgerligt inflytande. Motionen är på remiss till de olika partierna.

I den står: ”Vi vill skapa en ny politisk kultur där vi politiker förtjänar tillit. Vi vill bredda och fördjupa kulturen för att skapa en miljö där besluten vi fattar är väl förankrade bland både politiker och medborgare. En miljö i vilken rågången mellan politiker och tjänstemän förtydligas och kompetens lyfts fram. Vi vill arbeta för en kultur som uppmuntrar till bred medverkan och som är transparent så att både politiker och medborgare får rätt förutsättningar i sitt politiska engagemang. Kulturen ska främja mångfald och skapa engagemang. Den ska präglas av saklighet, aktivt lyssnande och positivt bemötande. Det är vidare viktigt att vår politiska kultur stöder ett framtidsinriktat och proaktivt arbete”.

Debatten i kommunfullmäktige den 28 juni visar hur viktig motionen är. Bodil Eriksson (FP) utsattes av kommunalrådet för ett personligt utfall, som saknade saklighet, aktivt lyssnande och positivt bemötande. Så kan vi inte ha det.

När motionen kommer att behandlas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige får alla politiker chansen att förbättra det politiska klimatet. Ett kommunfullmäktige med nio olika partier och en majoritet som styr utifrån en uppgörelse om valtekniskt samverkan kräver att kommunalrådet kan skapa majoriteter. Kommunalrådet måste få med sig såväl politiker som allmänhet. Det kräver ledarskap som skapar ett positivt klimat. Ledarskap som höjer blicken, ser framåt och ser helheter.

Jag tror att nydanarnas motion kan bli den vändning som kommunen behöver. En vändning som gör att politiken sätter sakfrågorna, invånarna och kommunens bästa före allt annat.

Lasse Molin (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons