Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer omsorg om vinsten än miljön?

Nej, Mattias Hennius, att bygga mer vindkraft i Hälsingland är inte till nytta för klimatet långt bort i världen. Lika lite som fler brunnar i Sverige skulle avhjälpa vattenbristen i Indien.

Annons

Däremot kan vindkraft vara till stor nytta om vi bygger dem närmare de platser där den kan ersätta miljöförstörande olje- eller koleldade kraftverk, om det är vi helt överens.

Men om så sker kan inte företag som Bergvik Skog och Eon Vind tjäna några pengar. Därför vill man hellre bygga dem i Sverige. Här fårman nämligen stora subventioner då vindkraft i Sverige är grymt olönsam annars. Och de subventionerna är vi alla med och betalar. Det sker i form av elcertifikat. Inte ens Eon Vind kan väl förneka att en vindkraftproducent i Sverige får ett elcertifikat för varje MWh, och att ett sådant förra året var värt ca 200 kronor? Om de 70 verken i Annefors skall ge 6 GWh per år så betyder det 84 miljoner kronor. Varje år! Då verkar en bygdepeng om ett par miljoner inte särskilt generöst. Särskilt inte som pengarna till elcertifikaten kommer från dem som konsumerar el, alltså även från våra egna elräkningar.

Nej, nog är det väl mer fråga om de stora skogs- och vindkraftsbolagens egna vinstintressen än omsorg om den globala miljön?

Gunnar Hagelin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons