Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vad ska chefen göra?

Den 12 november hade Kuriren en stor artikel om en amerikansk konsult som utbildar ledare inom Söderhamns kommun.

Annons

Han betraktas som något av en guru inom området, men påminner mest om den organisationskonsult som härjade fritt i senaste avsnittet av tv-serien Starke man. I artikeln finns uttalanden som borde ge varje kommunanställd rena skrämselhickan, men det är väl kanske det som eftersträvas? ”Jag tror att jag skulle reta en del folk som behöver bli retade”, det vill säga de flesta kommunanställda icke-chefer. Vad är det för inställning egentligen? Att retas. Låter riktigt konstruktivt och bidrar säkert till ett bättre samarbetsklimat.

”En ledare ska inte hålla på med akuta problem” står att läsa på ett annat ställe. Men vem ska göra det då? Sådana trivialiteter ska väl med varm hand överlåtas och delegeras till de anställda att lösa alldeles själva, så att cheferna kan ”visionera” i fred? Det mest uppseendeväckande uttalandet lyder så här: ”Visst har vi problem. Men det hjälper inte att vara negativ. Om du inte är en del av lösningen så är du problemet”. Bingo! Ett sådant påstående stämmer bättre med amerikanska storföretag där fackföreningsrörelsen lever på undantag och där den som är kritisk åker ut med huvudet före. Det är ett faktum att en chefsperson har betydligt större ansvar än någon anställd att se till att problem, även akuta sådana som uppstår i verksamheten får en lösning. Det är bland annat därför chefslönerna är så mycket högre än de anställdas. Varför betalas hög konsultlön för att bekräfta något annat?

Är det den avsaknaden av konstruktiv dialog och locket på som också eftersträvas inom den kommunala verksamheten? I så fall innebär det ett monumentalt misslyckande som kommer att bli till men för alla medborgare i Söderhamns kommun.

Kommunanställd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons