Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediekampanj mot EU-stödet

Sverige och EU är nu på väg att förhandla om budgeten. Jordbrukspolitiken är en viktig del av EU-budgeten. Det märks nu på att marknadsliberala krafter har gått ut i en mediekampanj mot det svenska jordbruket.

Annons

Och eftersom jordbruket är en ekonomisk motor för alla som bor på landsbygden, så är det ett slag mot alla som bor här.

Senaste slaget kom från Birgitta Olsson, EU-minister, som skrev i en insändare att EU-stöden går till dem som äger marken. Det är en lögn, det är tvärtom uttalat att de som brukar marken är de som ska ha stöden. Det är inte ägandet utan arbetet med matproduktion som ska ge stöd.

Samtidigt vet vi efter undersökningar att de som arbetar med att producera mat är de i samhället som har lägst inkomst (tillsammans med dem som jobbar på restaurang).

Tidigare i höst fanns en insändare i tidningen som sade Stoppa jordbruksfusket. Den gav en felaktig bild av att Sveriges bönder fuskar och myglar. Tjänar stora pengar på EU-stöd.

Verkligheten är en annan. Det verkligt medvetna fusket är i stort sett obefintligt. Det förekommer i ringa omfattning att pengar betalas ut felaktigt men då beror det mest på att reglerna är svårbegripliga eller att myndighetens tolkning av reglerna ändras med tiden efter påtryckning från Bryssel. I dessa fall får lantbrukarna betala tillbaks pengarna. Syftet med insändaren var att koppla ihop ordet EU-stöd med ordet fusk. Försåtligt!

Det har också varit några konstiga reportage i tv som tillsammans har givit bilden av att lantbrukare är rika och tjänar stora pengar. Även om det som sades inte var direkt lögn så blev summan av intrycken falska. Svenskt jordbruk mår inte bra och lönsamheten måste bli bättre, framför allt om man vill ha en god livsmedelsförsörjning i framtiden också.

Lantbrukarna behöver dessa EU-stödspengar för att överleva som företagare. I vårt område skulle en stor majoritet av företagen gå med förlust utan EU-stöd. Lantbrukarna skulle bli utan lön och få betala ur egen ficka för att producera livsmedel.

Och det är inte bara lantbrukare som är beroende av dessa pengar. Servicenäringarna med lantbrukare som kunder och turismen är också beroende av livskraftigt jordbruk. Hela Hälsingland skulle bli fattigare. I själva verket är det nästan de enda pengar som är öronmärkta till att hamna just på landsbygden och på mindre orter. Inte konstigt då att den Stockholmsbaserade Liberala nyhetsbyrån som ligger bakom mediekampanjen är ute efter dem!

JT Norling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons