Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarbudget för delaktighet och inflytande

Petra Modée (V), kommunfullmäktige Nordanstig, och Ulrika Jonsäll (V), kommunfullmäktige Nordanstig, skriver om medborgarbudget för bättre inflytande för medborgarna.

Annons

Under den här mandatperioden kommer politikerna behöva ta ett antal svåra beslut för att få ekonomin att gå ihop. Beslut som kanske inte alltid är populära när de tas, men de är nödvändiga för att Nordanstigs kommun fortsatt ska vara en kommun som är attraktiv att bo och verka i.

Vi vet att medborgarna har mycket att tillföra i de diskussionerna. Det finns goda exempel från både kommuner i Sverige och utomlands där man använt sig av medborgarbudget för att ge medborgarna möjlighet att delta och få inflytande i den politiska processen.

Vänsterpartiet föreslog i vårt budgetförslag att en viss del av investeringsbudgeten skulle avsättas för detta. Tyvärr bifölls inte vårt förslag, men vi ger inte upp för det. Vi vill involvera Nordanstigs kommuninnevånare i budgetprocessen. Tanken med detta är att alla vi som bor här ska få en större förståelse för de politiska prioriteringar som måste till för att ekonomin ska gå ihop. Samtidigt som ni får en möjlighet att faktiskt påverka inriktningen på en del av ekonomin.

Därför har vi lämnat in en motion till Nordanstigs kommunfullmäktige där vi föreslår att kommunen använder sig av medborgarbudget i den årliga budgetprocessen. Vi tror att det kan vara ett bra verktyg för att demokratisera det kommunalpolitiska arbetet. Det är för alla oss invånare som kommunen finns!

Petra Modée (V)

kommunfullmäktige Nordanstig

Ulrika Jonsäll (V)

kommunfullmäktige Nordanstig

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons