Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig tystnad av Ljusnan

Hasse & Tage skrev en visa i en av sina revyer där refrängen löd: "Vad i helsike har dom för sej i banken efter tre?".

Annons

Samma refräng torde vara tillämpbar avseende Ljusnan, som enligt fleras uppfattning, grovt nonchalerar sina läsare genom att, som även en insändare (14/12) påpekar, helt enkelt undgår att publicera nyheter med innehåll som kan anses viktiga att delge kunder/läsekrets.

Det senaste exemplet är den helsidesannons som finansiärerna bakom det skandalomsusade vårdföretaget Carema publicerade och bland annat bad om ursäkt. Annonsen, som återfanns i större delen av landets tidningar, även Ljusnan, kommenterades i olika former och under stor uppmärksamhet av ledande media betecknades tydligen av Ljusnans redaktion som helt ointressant och inte ett ord ägnades vare sig åt annonsen eller den uppmärksamhet den väckte.

Varför det inledande Hasse & Tage-citatet syns aktuellt även för Ljusnan. För att inte tala om hur man här undanhåller, för läsarna intressanta nyheter.

Att Ljusnan därtill har den dåliga smaken/etiken att publicera ett uttalande från en lokalpolitiker där politikern ifråga säger att "han vill kräkas" är för både Ljusnan och politikern ett lågvattenmärke av sådan art att det inte ens skulle gå i tryck. Eller hade möjligen politikern ifråga drabbats av vinterkräksjukan?

Vi – ännu så länge – läsare av Ljusnan ser en skärpning på sin plats avseende det som ovan angetts, den skyldigheten bör Ljusnan visa oss som tyvärr, allt oftare, känner obehag av det vi får oss i läsväg.

Fair play

Ljusnan svarar: Varje dag tvingas vi välja bort ämnen och frågor som kan vara viktiga för våra läsare. Man kan alltid ha synpunkter på det vi skriver och olika syn på om vi väljer rätt saker att berätta. Vi har en bred läsekrets som har olika åsikter om vad deras Ljusnan ska innehålla. Det finns många ämnen som debatteras i riksmedier som vi väljer att inte ta upp på lokal nyhetsplats, eftersom vi i första hand vill skildra det som har relevans för invånarna i Bollnäs och Ovanåker, och som inte finns att finna i riksmedier.

Caremaskandalen har vi skrivit om vid flera tillfällen under hösten, både på nyhetsplats och på ledarsidan. Bolaget har en begränsad verksamhet i våra kommuner, varför deras annons i gårdagens tidning inte gav anledning till ytterligare nyhetstext, enligt vår bedömning.

Citatet i onsdagens Ljusnan, där en ansvarig politiker enligt insändarskribenten uttrycker sig olämpligt, var uppseendeväckande och därför högst relevant att publicera. Uttrycket är inte Ljusnans, utan politikerns.

Malena Hilding, nyhetschef Ljusnan

Daniel Bertils, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons