Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märket avgör lönenivåerna

Det är dumt att jämföra äpplen och päron. Mona Persson, ordförande för Kommunal Gävleborg försöker (19/11) göra en jämförelse mellan lönenivåerna i industrin och kommunen, och drar slutsatsen att det är könet som avgör.

Annons

Inledningsvis vill jag försäkra alla om att lönenivån på ”verkstadsarbetare” inte bestäms av vilket kön dessa har. Teknikföretag exportera över 80 procent av det som produceras. Därmed står dessa 3 600 företag för hälften av Sveriges export och är en del av den globala ekonomin. En global ekonomi som har en så avgörande betydelse för svensk export och därmed hela vår välfärd.

För oss på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen blir det naturligt att Greklandskriser och ekonomiska prognoser blir grunden för det löneutrymme som vi anser att våra företag klarar av att hantera med bibehållen konkurrenskraft. Lika naturligt är att det är detta löneutrymme som blir normerande så att inte bara våra företag, utan hela Sverige kan behålla sin konkurrenskraft.

Det är med andra ord exportföretagens konkurrenskraft som styr lönenivåerna i industriföretagen. Att det är fler män i industrin och fler kvinnor i den kommunala sektorn beror på andra orsaker än lönenivåerna.

Jan-Eric Sandberg, regionchef, Teknikföretagen Region Norr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons