Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga rättigheter ska gälla i alla länder

Tre tjejer från Alfta har tagit upp kampen för mänskliga rättigheter och mot rasism.

Annons

Talet om att ungdomarna skulle lida av politisk apati tycks inte stämma. De mänskliga rättigheterna måste alltid försvaras.

Det var efter gräsligheterna under andra världskriget, och i synnerhet nazisternas ohyggliga förbrytelser, som man upprättade FN-deklarationen om mänskliga rättigheter. Som alla nog vet har diktaturer av olika kulör sedan systematiskt kränkt dessa rättigheter. Långt ifrån alla stater har ratificerat FN-deklarationen i sin helhet.

Vad jag däremot inte tror att så många här i Sverige känner till, är det envetna lobbyarbete som ständigt pågår för att försvaga FN-deklarationen.

OIC, den Islamiska världskongressen är ett samarbetsorgan för 56 muslimska länder samt den palestinska myndigheten. Ideologiskt ligger man nära det Muslimska Brödraskapet och har världen som sitt arbetsfält. FN-s deklaration om mänskliga rättigheter vart tänkt att gälla universellt oberoende av religion och statsskick.

Emellertid strider FN-deklarationen på många punkter mot den islamska sharialagen. Särskilt problematiska tycks vara de avsnitt som handlar och tortyr och grymma bestraffningar samt kvinnors ställning. Allt tal om sexuella minoriteters rättigheter motarbetas styvnackat av OIC.

Man har därför skapat en egen islamsk variant av deklarationen om mänskliga rättigheter, den så kallade Kairodeklarationen. För tillfället har, så vitt jag vet, man misslyckats med att kriminalisera kritik av religion.

Mänskliga rättigheter bör gälla i alla länder utan några undantag.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons