Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor förstår ni er inte på

Jag har tyvärr varit i mycket kontakt med sjuhuset i Hudiksvall, och Akademiska sjukhuset i Uppsala, det sista halvåret.

Annons

Min pappa blev nämligen mycket sjuk och behövde er vård. Som anhöriga till patienter med allvarliga sjukdomar så ligger det på vår lott att vara de som håller koll på vad som händer, vilka behandlingar som krävs.

Man ska också sitta och ringa runt och i förtvivlan försöka få svar på ett viktigt prov, som – ojsan – legat på medicinavdelningen i Hudiksvall i tre veckor, men utan att ansvarig läkare varken ringt till mig eller pappa.

Vi ska ha stenkoll på mediciner, besökstider, vi ska vara psykolog åt oss själva för inte en jäkel frågar hur vi mår. All information om vad nästa steg i behandlingen är får man leta själv. Och, kors i taket, får man audiens hos överläkare, ja då får man fem minuters latinska ord överröst över en. Så man får gå hem och googla, vad det egentligen betyder.

Ska jag bara nämna när min pappa fick sin diagnos. Läkare tittade in till pappa, gav honom beskedet på latin (hjärntumör) och sen var hon borta igen. Inte: hur mår du? Inte: du ska få prata med nån kurator. Ingenting. Han fick inte heller ha någon anhörig med sig vid beskedet.

Vad är det som händer med sjukvården? Var är empatin, var är medkänslan, och främst var är kommuniktationen mellan läkare–patient–anhöriga?

Det står så fint i nån skrift att hjärntumörspatienter och deras anhöriga ska ha sin egen kontaktsköterska. Nån sådan har vi inte sett röken av. Allt jag vet har jag fått ta reda på själv.

Och jag är så trött, så trött. Jag klagar inte på själva vården, ni läkare är mycket kompetenta men ni har då ingen människokännedom. Går ni inte utbildningar i sådant? För er är hjärntumörer kanske vardagsmat. För oss är det en livskris, en oro, ett helvete rent ut sagt.

Jag skulle kunna berätta mycket mycket mer om hur vi blivit behandlade, men det finns inte plats för det här. Jag skulle gärna vilja berätta hela min historia för er chefer inom landstinget, kanske nån annan då slipper det vi gått igenom.

Sara

Svar:
Hej
Vi beklagar djupt din upplevelse på Hudiksvalls Sjukhus kring din fars vård. Så ska det naturligtvis inte vara. Du får gärna kontakta mig direkt så vi kan prata om händelsen.

Vänliga hälsningar

Åsa Celander
Verksamhetschef Internmedicin
Landstinget Gävleborg
026-15 40 00

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons