Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många steg kvar för lärarna...

Efter 252 dagar, intensivt arbete och under hotet av strejk har Sveriges lärare fått ett nytt avtal.

Annons

Lärarförbundet krävde att lärarna skulle få mer än andra – och det har vi också fått: 4,2 procent i år – jämfört med 2,6 procent för alla andra på arbetsmarknaden. Detta avtal är ett första steg på vägen att göra läraryrket mer attraktivt. Men avtalet är långt ifrån de nivåer som behövs för att mota den nationella lärarkrisen.

Lärarförbundet i Nordanstig försöker ha en dialog med våra politiker i utbildnings- och kulturnämnden. Vi skickade ett brev till dem för två veckor sedan där vi återigen påminner om att vi står inför en stor kris när det gäller att rekrytera och behålla lärare i vår kommun.

Styrelsen i Nordanstigs Lärarförbund arbetar mycket aktivt tillsammans med huvudskyddsombudet för att vi ska behålla våra elever kvar i vår kommun. Det är stora summor som försvinner från vår kommun med de elever som väljer skolor utanför Nordanstig och de friskolor som finns i kommunen. Dessa pengar kan i stället användas till att höja kvalitén, rekrytera och behålla lärare i våra egna skolor.

Alla politiker i nämnden har en fadderskola och vi väntar fortfarande på besök från dem på många ställen.

Nu har Nordanstigs kommunpolitiker drygt två år på sig att visa att de fortsätter att prioritera lärarna när det gäller deras löner och deras arbetssituation. Det är helt enkelt upp till bevis annars säger vi upp avtalet.

Vi kommer att fortsätta att trycka på för att Nordanstigs kommunpolitiker ska ta sitt ansvar och göra ännu mer i de lokala löneöversynerna. Vi kommer att följa upp, lista och publicera vilka satsningar som görs.

I slutändan måste politikerna säga ja till lärarnas lönekrav de kommande åren. För det handlar inte bara om lärarna. Ett ja till höjda lärarlöner är ett ja till Sveriges elever och Sveriges framtid.

Styrelsen

i Lärarförbundet Nordanstigs lokalavdelning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons